Quantcast
Директор: Не може всяко дете - на състезание по математика | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Просвета

Директор: Не може всяко дете - на състезание по математика

Над 13 000 ученици от начален курс се явиха на "Европейско кенгуру"
16 254
 Илияна Кирилова
Резултатите от "Европейско кенгуру" се очакват на 29 март след 15 ч. на сайта на 107-мо училище

Масовото явяване на математически състезания, на което неизбежно доста деца се провалят, води до отвращаване от математиката. Тази позиция изрази Данко Калапиш, директор на 107-мо училище в столицата "Хан Крум", по повод огромния брой участници от 1 до 4 клас, явили се на състезанието "Европейско кенгуру". Училището е координатор на състезанието, което служи и за вход в някои елитни математически гимназии.

"Важно е да осъзнаем, че не бива всяко дете в първи клас да се явява на това състезание ("Европейско кенгуру", провело се на 18 март - бел.ред.), защото неговата идея не е масовост, а изява на деца с интереси и талант в областта на математиката. Поголовното явяване на първокласниците, както и доста често провала, който преживяват на състезанието, водят до отвращаване от математиката", коментира той, цитирайки броя на учениците, явили се на състезанието. "Заявилите участници от пети до дванадесети клас са по-малко от две хиляди за цяла София…на фона на 13 125 от първи до четвърти клас и на фона на 14 хиляди явили се от 1 до 12 клас през 2019 г.", дава за пример той.

107-мо училище бе избрано за координатор на математическото състезание, което да проверява работите на учениците. От РУО-София съобщиха, че резултатите на тези класове в София ще бъдат обявени на сайта на 107-мо на 29 март след 15.00 часа. Проверката на работите (от двама проверители и техническо лице, въвеждащо резултати) е приключила вчера (24 март), а резултатите са внесени днес (25 март), съобщава Калапиш. По думите му в момента се уточняват имената на учениците, които са се явили, но не са си ги написали. Проверяват се и фиктивните номера на участниците, които не искат да им се посочват имената.

Във Фейсбук страницата на сайта danybon.com Калапиш изразява намерение да предложи промяна в начина на проверяване на работите на учениците. "Като директор изисквам квесторските протоколи от училищата, предали работи без имена на децата. Проверката на всеки такъв случай отнема понякога два и повече часа, в зависимост от броя участници в съответното училище. Нито проверителна комисия, нито техническа комисия, нито ръководството на училището сме почивали миналия уикенд, за да се справим! Затрудненията ни всъщност идват именно от тези неща", обяснява той.

 

ПРЕДИСТОРИЯ

"Европейско кенгуру" е едно от най-популярните състезания по математика в пролетната кампания, която служи и за вход в някои от най-добрите ни математически гимназии. Големият залог години наред водеше до конфликти между два враждуващи лагера математици, които подготвят деца за тях, а също и участваха в оценяването на работите. Състезанието подпали искрата и на една от най-големите драми в Софийската математическа гимназия през 2017 г., след като една от любимите преподавателки в елитното училище бе уволнена по подозрение, че е декласирала ученици на гимназията от националния кръг на проявата.

Още

100% доказан математически модел предвиди световния шампион по футбол

25.09.2022

5417
Нилс Абел е Моцарт на математиката

12.08.2022

736
България е с 5 медала от олимпиадата по математика в Осло

15.07.2022

2347