Quantcast

Медия без
политическа реклама

82% от родителите са за присъствено начало на учебната година

Изпити след IV и X клас ще има, ако епидемичната ситуация позволява, заяви министър Вълчев

30 Авг. 2020
Илияна Кирилова

Огромно мнозинство от родителите - 82%, са за присъствено обучение на децата през новата учебна година. Едва 16% са за дистанционно обучение, но като цяло и учители, и родители са готови за този старт.

Това обяви министърът на образованието Красимир Вълчев, цитиран от БНР. Той присъства на форум на учителския синдикат на КНСБ в курорта "Камчия" край Варна. Той уточни, че ще се отпуснат още европейски средства за осигуряване на допълнителни мерки за безопасност.

Повечето от възрастните отчитат, че децата им са натрупали психическо напрежение и дефицити особено по отношение на социализацията, допълни министърът. По думите му голям проблем за дистанционното обучение е фактът, че има много родители, които не проявяват отговорност към образованието на децата си.

"Това, което постигнахме с механизма за съвместна работа на институциите по връщането на отпаднали от системата ученици в класните стаи, до известна степен бе заличено - призна Вълчев. - Много вероятно е в по-студените месеци епидемичната ситуация да се влоши и заради грипните вируси, но ние ще бъдем в готовност за превключване на системата от присъствено към друг тип обучение."

Министърът на здравеопазването ще определя прагови стойности за заболеваемостта и при достигането им учениците ще преминават към електронно обучение по общини или по области.

"Изпити след IV и X клас ще има, ако епидемичната ситуация позволява", уточни министърът, като напомни, че "тези изпити са важни по-скоро за системата, а не за децата".

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Ще се осъществи ли ротацията във властта?