Quantcast
Училищата и градините остават затворени до 12 април | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Просвета

Училищата и градините остават затворени до 12 април

Директори поискаха отмяна на НВО в 4-и и 10-и клас
Обновена
1 730
 Илияна Кирилова

Училищата и детските градини и ясли остават затворени до 12 април. Образователната система очакваше заповедта на здравния министър Кирил Ананиев за удължаване на противоепидемичните мерки, която днес стана факт.

Директорите на училища бяха предупредени още преди дни с писмо на просветния министър Красимир Вълчев, че неприсъствената форма на обучение най-вероятно ще продължи до 13 април. 

Още не е ясно как и кога ще започнат да функционират защитени градини, както обяви преди дни социалният министър Деница Сачева. Идеята е те да поемат децата на служители, които са на първа линия в борбата с коронавируса - лекари, полицаи, военни, както и на заетите в сектори като банки, куриерски фирми и др., които продължават да работят. 

Междувременно от Съюза на работодателите в системата на народната просвета предложиха МОН да отмени само за тази година националното външно оценяване за 4-и и 10-и клас, а при провеждането на НВО в 7-и клас да се изготвят въпроси и задачи само от учебния материал изучаван през първи учебен срок. Досега позицията на МОН бе, че изпитите ще бъдат съобразени с усвоения от учениците учебен материал, като уроци, които не са взети, няма да бъдат включени в тестовете.

По-рано днес просветният министър потвърди пред Нова телевизия, че нулева година няма да има, тъй като 60% от учебния материал вече е взет. "Дистанционното обучение ще бъде приравнено на присъствено обучение. Работните дни на учителите също ще бъдат приравнени на такива. Ако се наложи, много бързо ще се адаптираме за промяна на датите за изпитите", заяви той. Според неговите прогнози ако училищата останат затворени до 13-и или до 20-ти април, няма да се наложи отлагане на датите за изпитите. Ако продължат и след това да са затворени, по думите му "не е невъзможно отлагане“.

Според Вълчев ситуацията е най-трудна с учениците в 12-ти клас, тъй като на тях им предстои кандидатстване във висши учебни заведения. „В момента обменяме информация с министрите на образованието на другите страни. Всички са предпазливи да вземат такова решение, тъй като това изисква и съгласуване с висшите училища. Убеден съм, че те също ще отложат приема“, посочи Вълчев.

Със или без дистанционното обучение 20% от учениците в България не ходят редовно на училище, коментира още Вълчев. Става дума за ученици, за чийто родители образованието не е особена ценност. По думите му в сегашната извънредна ситуация за тях продължават да се полагат големи усилия - учители дават задания по телефона, медиатори разнасят копирани материали по домовете, които след това трябва да се върнат попълнени и т.н.

Министър Вълчев за пореден път похвали системата, че за 3 дни е успяла да започне с дистанционно обучение. Според него то е стартирало успешно, въпреки че има още възможности за подобряване, като само 10% от учениците не са обхванати в тази форма на обучение в електронна среда поради липса на компютри. За тях ще се предприемат индивидуални решения - например да отучват през уикендите или през юни, както и ще се пренасочат средства от проект "Подкрепа за успех" по оперативна програма "Наука и образование".За момента оценки от дистанционното обучение не се пишат. От думите на министъра се разбра, че учителите трябва да отбелязват активността и ангажираността на учениците - например колко проекта са изработили, което ще се отрази впоследствие на техните оценки. "Ако се възстановят присъствените занятия поне за две седмици, ще имат достатъчно време учителите да оценят и оформят успеха", смята той.

 

ПРОУЧВАНЕ

В дистанционно обучение участват 84.57% от учениците, а не участват 15.43% от тях. Това показва национално проучване в 410 училища в цялата страна, проведено през периода 22-25 март 2020 година, съобщи председателят на Съюза на работодателите в системата на народната просвета Диян Стаматов във фейсбук. Според изследването в 97.3% от училищата се прилагат различни форми на дистанционно обучение и само в 2.7% от тях не се прилагат такива.

 

 

 

 

5

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Първи в училище ще се върнат 7-и, 8-и и 12-и клас

16.01.2021

1947 14
Учениците от V до XII клас остават онлайн до 31 януари

01.01.2021

1271 11
20% от учителите са готови да се ваксинират срещу COVID

23.12.2020

988 8

Коментари

редник

учители дават задания по телефона...

 

Moже да се помисли за телефоните и интернета на учителите.

Така, преди 4-5 години, имаше програма, за съжаление, само за 1 г., по която се плащаше интернетът на учителите до 15 лв месечно срещу фактура от доставчика...

Su38

Какво значи "не ходят" на училище? Какви са тия глупости?

А другите, дето само са се логнали, те "ходят" ли??

Айде стига с тая лудост. Ненормални ли сме, какви сме, че дори в такива съдбоносни времена не смеем да наречем нещата с истинските им имена? Или "фалшивата информация" ви плаши?

Nashenec

Хубав виц:

На телефоните на  БНТ за връзка с гражданите рано сутринта се звъни.

"Ало, вие се свързахте със информационото бюро на БНТ. За подобряване на услугата Ви предупреждаваме, че разговорът се записва. С Вас разговаря Мариела. По какъв въпрос се обаждате?"

"Извинявам се, но по кой канал се излъчва дистанционното обучение за шофьори?"

 

 

Така е и с дистанционото обучение сега. Това не е просто стоене на телефони и компютри. а изисква инфраструктура: софтуер и хардуер. Ако беше само за децата - може би щеше да мине. Но към натоварването се включиха и родителите с техните "Home-офиси". Това изисква поне три отделни компютърни системи, най-често със слушалки, камери и микрофони. Изисква и съответните планове за интернет. Изисква и съответните възможности на мрежата на провайдърите.

Опит с А1 - всичко е на динамични адреси и сесиите непрекъснато се прекъсват, защото системата при претоварване на сегмента преориентират към друг клъстерен сървър (казаха ми, че ми сменяли динамичния адрес за балансиране на натоварването). Е да де, ама сесията се прекъсва и аз съм принуден да стартирам нова сесия когато аз съм изициатор на сесията. След това трябва да разпространя инфото за новата сесия и т.н.

На ниво ученици как се организира това? И как се запазва вниманието на ученика в този случай?

С безплатни продукти това не се прави. Иска инфраструктура. Иска обучение първо на преподавателския персонал, а след това и на учениците.

volog2

Голямото отбиване на номера. Вместо да обявят че ще си отучват през лятото (ако вирусът позволи де), се тупат в гърдите. Сакън учителите да не си изпуснат отпуските. Нали вече 2 години поред им увеличиха заплатите с 20%.

като е такъв голям успех защо не обявят че училището ще е вече само дистанционно!?

Su38

Резултатът от вертуалното обучение ще е резултата от виртуалната любов.

Днес ми се повдигна настроението като получих научих, че се търсят дистанционни квестори на дистансционен кандидат-студентски изпит... :)

Влез или се регистрирай за да коментираш