Медия без
политическа реклама

1250 студенти от ТУ се обявиха против присъственото обучение

Родители в Пазарджик отправиха петиция срещу планираното възобновяване на учебния процес от понеделник

22 Ноем. 2020Обновена
Илияна Кирилова

В рамките само на 24 часа 1250 студенти от Техническия университет в София са се пописали срещу заповед на ректора проф. Иван Кралов, която задължава учащите да присъстват на занятия в университета.

Недоволните настояват проф. Кралов да преосмисли и промени заповедта си в интерес на здравето на студентите и преподавателите. Въпросната заповед е от 19 ноември и задължава студентите да присъстват на всички лабораторни упражнения. Недоволните студенти подчертават че „въпреки законното право на университета да наложи частично присъствено обучение, студентите на ТУ-София считаме за неморално всеобщото излагане на опасност“.

Ето цялата позиция на студентите от ТУ:

"На 19.11.2020 г. излезе заповед от ректора на Технически университет – София, според която се налага хибридна форма на обучение в университета. Тя задължава студентите да присъстват на всички лабораторни упражнения, а междувременно случаите на COVID-19 в България нямат тенденция да намаляват. Според преподавател, който преподава на специалност КСИ, занятия, пропуснати от хора с положителен PCR тест, ще бъдат допълнително отработвани в неопределено учебно време. За текущо болните не се предвижда онлайн вариант за обучение в заповедта.

Въпреки законното право на университета да наложи частично присъствено обучение, студентите на ТУ–София считаме за неморално всеобщото излагане на опасност. Смятаме за неправилно контактните хора, както и хора със симптоми, съвпадащи с тези за COVID-19, да са задължени да излагат колегите си на опасност. Също така, предишният ни опит от пролетта не ни е убедил, че лабораториите, в които ще се провеждат упражненията, са достатъчно обезопасени.

Взимайки предвид горното, изразяваме желанието си регламентите по Заповед № 3926/19.11.2020 г. на  Ректора на Техническия университет – София, проф. дн инж. Иван Кралов, да бъдат преосмислени и променени в интерес на здравето на студентите и преподавателите."

 

ОЩЕ ПРОТЕСТИ

 

Родители от Пазарджик масово недоволстват срещу решението на областния оперативен щаб да възобнови присъственото обучение на учениците от 6-и до 12-и клас от понеделник, съобщи БНР. 

В социалните мрежи е организирана петиция с настояване за едномесечно затваряне на учебните заведения, тъй като процентът на новозаразените с коронавирус в региона поддържа високи нива. Според родителите, връщането на децата в клас би увеличило риска от зараза, а лечебните заведения в региона са с изчерпан капацитет. 

От регионалното управление на образованието обаче са категорични, че по-доброто решение е педагогическите съвети локално да определят присъственото и дистанционното обучение, според конкретната ситуация. Директорите на училищата трябва да изготвят присъствените графиците до края на декември, като преди това те ще бъдат съгласувани и с родителите.

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 9 юни?