Quantcast

Медия без
политическа реклама

Зам.-министър Христанов: Предложиха ми подкуп от 500 000 лв. месечно

Германски митничари ще затягат контрола на ГКПП "Капитан Андреево"

19 Юни 2022
Иван Христанов първи заговори за гранд корупцията около граничния пункт "Капитан Андреево"

Зам.-министърът на земеделието Иван Христанов обяви, че са му предложили подкуп "на абонамент" - по 500 000 лв. всеки месец, за да не маха от ГКПП "Капитан Андреево" частната лаборатория, контролираща вноса на храни. 

„Колеги от министерството идваха от името на други хора, на бивш политически лидер и министър, и ми казаха, че не бива договорът да бъде свалян. Те самите не знаеха за какво става въпрос. Като стана ясно, че това е за „Капитан Андреево” изпаднаха в паника, защото вече беше ясно, че там казусът е сериозен. Предложиха ми 500 000 лв. на месец срещу това да оставим договора и да си затворим очите. Това обаче няма как да стане”, ракзака зам.-министърът пред NOVA

Христанов разкри, че  "всеки, който се завъртя около екипа, който сформирахме с проф. Христо Даскалов (новия директор на Агенцията по храните) беше заплашван". " Аз бях предупреден, че се намесвам и се конфронтирам с "най-големия бос" . Спрягат се няколко имена за това кой е той, но документите показват Размиг Чакърян. Това е човекът, който контролираше до началото на тази година лабораторията и целия пункт”, поясни Христанов.

Той коментира, че депутатът Росен Костурков получил предупреждение от анонимен глас: "Внимавай какво говориш в интервюта, ако не искаш да не си спиш вкъщи”. Заплашван бил и друг депутат от ПП - Константин Бачийски,  който прекара няколко дни на границата, за да подпомогне реорганизирането на ГКПП „Капитан Андреево”. 

В Софийската градска прокуратура има образувано разследване във връзка с твърденията, че бившият директор на агенцията за безопасност на храните (БАБХ) проф. Пламен Моллов е дал на настоящия й шеф проф.
Разривът в коалицията е свързан с много пари - за пътища и контрабандния хъб, който ние спряхме", коментира Настимир Ананиев, депутат от "Продължаваме промяната". Хъбът" се намира на ГКПП Капитан Андреево - ключов търговски коридор между България и Турция.

 

Помощ

„Цяла една администрация и преди това 10 години цяла една политическа класа  е правила така, че този бизнес да работи за тях. Нашите усилия са да привлечем и сътрудничеството на германските митничари, които да дойдат тук. Ако зависи от нас, ще дойдат час по-скоро. Първата мисия ще бъде още в средата на юли”, посочи зам.-министърът на земеделието.

„Обемите стоки, които са пренасочени за връщане или унищожаване, са 5,6 пъти по-големи на среднодневна база отколкото за предходната година преди 20 май. Само за месец”, обясни Христанов на въпроса дали откакто държава пое изследванията на границата в свои ръце, се хващат повече нарушения при вноса на храни. 

 

Ключови думи:

Иван Христанов, БАБХ

Още по темата