Quantcast

Медия без
политическа реклама

Прокуратурата се задейства за опита да бъде подкупен шефът на БАБХ

БГНЕС
Проф. Христо Даскалов

В Софийската градска прокуратура има образувано разследване във връзка с твърденията, че бившият директор на агенцията за безопасност на храните (БАБХ) проф. Пламен Моллов е дал на настоящия й шеф проф. Христо Даскалов папка, за която първоначално казвал, че е пълна с документи, а тя се оказала пълна с пари. Това каза пред "Сега" говорителката на СГП и зам.-градски прокурор Десислава Петрова. От думите й стана ясно, че се разследва подкупване на длъжностно лице. Делото е образувано по постъпили в прокуратурата материали. Петрова посочи още, че и в момента се извършват действия по разследването. 

Скандалът покрай подкупа, предлаган на Даскалов, навлезе в нова фаза през последните дни. Около месец след като стана ясно, че настоящият шеф на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) проф. Христо Даскалов е получил предложение за подкуп заради дейността на фитосанитарния контрол на ГКПП "Капитан Андреево", в края на миналата седмица изтече аудиозапис на разговора, в който му се предлага подкупа. "Сега" получи от анонимен подател имейл със запис, придружен от стенограма на съдържанието му, като в писмото се твърди, че е направен "неуспешен опит на мафията да подкупи изпълнителния директор на БАБХ, за да "не се меси по контрола на границата".

Пред Би Ти Ви и Нова тв през почивните дни проф. Даскалов разказа, че в папката имало повече от 100 хил. лв., въпреки че не е успял да ги преброи. ''Хванах папката само с малкия си пръст и казах, че не правя такива работи, аз съм възрастен човек, няма как досега да съм я карал по честния начин и сега да го променя и да ставам за резил и порицание'', каза Даскалов. 

Още по темата