facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / Икономика

Задава се масово поскъпване на основни стоки и услуги

Цените масово растат - от водата и хляба до автобусния билет, таксито и шофьорския курс
10 680
 Илияна Кирилова

Началото на 2020-а година се очертава жежко - в ценово отношение. От 1 януари водата поскъпна в цялата страна с между 1 и 10%. До края на месеца общинските съвети трябва да приемат промени в наредбите си за местните данъци и такси и заявките са ясно - тарифите ще отидат нагоре. Очаква се повсеместно вдигане на местни налози, особено за по-замърсяващите автомобили и такса смет. От 1 март ще влезе в сила новата система за пътните такси, при която камиони и автобуси вместо досегашните винетки ще плащат за изминат километър. Това означава повече разходи за превозвачите и вещае верижно поскъпване - на практика за всяка стока има транспортни разходи. Ще поскъпнат и автобусните билети. 

 

Преди броени часове фирмите за товарни и пътнически превози все пак успяха да извоюват смекчаване на удара  - и за себе си, и за потребителите,  от въвеждането на тол системата.  Пред заплахата от национален протест блокада премиерът Борисов "отмени"  наскоро одобрената тарифа за тол таксите и нареди на подчинените си да напишат нова, с по-ниски такси. Правителството отстъпи и пред другото искане на транспортните фирми - обхватът на тол системата да бъде смален     защото е безумие да плащат за разнебитени второкласни пътища. Борисов е обещал от 1 март тол такси да се събират само за магистрали и първокласни шосета.

Но дори и след тези отстъпки на властта тол таксуването ще  предизвика вълна от повишения на цени - от минералната вода и до автобусните билети. Хлябът, брашното и баничките са начело в списъка. "Световната банка някак много наизуст беше определила някакви 2 стотинки поскъпване на бройка хляб, като се базираше на цени на основни суровини от преди 3-4 години. Неактуалността на тези изчисления ни тревожи“, коментира преди дни Марияна Кукушева, председател на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите.

Специално пържолите, джоланите и каймата ще продължат да поскъпват и защото българските власти се провалят в борбата с африканската чума по свинете. Само преди дни пламнаха нови четири огнища, включително и в един от големите свинекомплекси в Североизточна България, където на смърт отидоха 40 000 животни.

Добре е, че поне големият скок на петрола не се състоя, защото напрежението между САЩ и Иран стихна. Така прогнозите за сериозно и продължително поскъпване на дизела и бензина, а оттам и на всички останали стоки и услуги, не се потвърдиха. Поне засега. 

Резултат с изображение за таксита

Но се задава поскъпване на такситата. Шофьорите в София се канят да вдигат цената за километър и искат първоначалната такса да се повиши тройно, защото сега им било нерентабилно да возят клиенти на кратки разстояния.

Шофьорските курсове също ще стават все повече лукс услуга. Заради увеличението на часовете за кормуване от 31 на 42 часа цената на обучението може да мине 1000 лева. 

Застрахователите пък обещават по-скъпа "Гражданска отговорност" за превозните средства. 

Както писа преди дни "Сега", банките отново преразглеждат тарифите си и през идния месец се очертава трета вълна на повишение на различни такси. 

 

В МЪГЛА

Задача с много неизвестни остава ценовият ефект от тол системата, която трябва да заработи от 1 март. В понеделник се очаква да се появи нов проект за размера на таксите и "карта" на пътищата, за които тежките превозни средства ще се плащат според пробега. Досега управляващите "мереха" ценовата тежест с помощта на консултанти от Световната банка. Анализът на чуждите експерти успокояваше, че храните и автобусните превози ще поскъпнат скромно и няма да стресират потребителите.

Транспортният бранш обаче от миналата година повтаря, че изчисленията са сбъркани. Според анализа на Световната банка, с който управляващите непрекъснато си "измиват ръцете", оскъпяването на билетите за автобусите например ще е с 5-96 ст.  - взависимост от дължината на маршрута, екокатегорията на буса и класа на пътя. 

Но според бизнеса тези сметки са далеч от истината. Конфедерацията на автобусните превозвачи дава пример с кратък курс - линията от автогара Перник до „Метростанция 1“ в София. Разстоянието е 27 км, следователно за един пълен курс отиване и връщане автобусът изминава общо 54 км. Според Тарифата за тол таксите автобусите (в зависимост от своята маса, емисионния си клас и категорията на пътя) ще заплащат от 4 до 9 ст./км. Ако вземем средната такса - ст./км, за един курс автобусът трябва да плати 3.80 лв. тол такси, а при 5-6 курса за ден сумата става 19 - 22.80 лв. за деня. За месец разходът излиза между 570 и 684 лв. В момента според емисионния си клас автобусите плащат 80 или 105 лв. месечно за електронна винетка. 

 

Още по-сериозно е оскъпяването при дългите курсове. Разстоянието София-Варна е 450 км, следователно за един курс (отиване и връщане), използвайки горните изчисления, автобусът трябва да плати близо 1890 лв. за 1 месец - при 80 или 105 лв. месечно сега с винетките. Което означава оскъпяването за дългите автобусни линии около 18-23 пъти.

След срещата с премиера, на която превозвачите извоюваха желания от тях компромис, ценовият шок от въвеждането на тол системата ще бъде смекчен, но масовото поскъпване няма да ни се размине.  

11

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Защо държавата се прицели в "ЛУКойл България"?

27.05.2020

ТАНЯ ПЕТРОВА

15593 8
Седмица отне на КЗК да влезе в щаба на петролната асоциация

27.05.2020

Обновена

604 2
Петролната асоциация: С 50-70% е намаляло потреблението на горива

01.05.2020

323 1

Коментари

az_ti
Идва края на света!
марк

 

 

 

                 

 

                           Не знам дали идва краят на света , но дойде краят на доизяждане на останалото от предишният строй .  Понеже отдавна се знае , че безплатен обяд няма , сега почваме д плащаме за демокрацията с която бяхме ощастливени .Дано само не се сетят за зъбният данък ама едва ли .

Каубой
снимка на Каубой

Ъхя! Иде новия месия късокрак и проворус! Ама, само да напомня на таваришЧИТЕ1 Враговете бяха Четирите /4/год. времена и КАПИГАЛИЗМА. КАПИГАЛИЗМА го има още...какво ще измисли жужато!

ПГеоргиев

Е па пак се изигра сценката "лошите чиновници - добрият премиер". Те вдигат цените, те правят грешни разчети, те не упражняват контрол и после се налага той да се намесва и да оправя бакиите им.

И вчерашната среща е като предходните.

Спусне се едно решение, изчаква се за реакцията на обществото, ако няма такава - минава. Ако има "мрънкане" и протести се отменя.

Не се наемам да кажа големи ли са таксите или нормални, прави ли са превозвачите, или не.

Прави се сравнение със сегашните цени на винетките им. Но  никой не казва дали тези цени не са били занижени. 

Ключът за палатката е другаде. 

Сега МП даде отбой, като се договориха през юни пак да оценяват приходите. 

Или Борисов ги е качил на крушата отново, както медсестрите, или нас правят на будали. Защото отсега е ясно, че разчетите, които са направени преди година с по-високите цени, няма как да се изпълнят с по-ниските. И как тъй сега са против тези такси, а след 6 месеца ще са ОК?

Доколкото помня говориха за едни 800 милиона приходи от тол таксите. И тези пари са вече калкулирани в новия бюджет и дори разпределени по пера. И като съберат половината значи, че някъде ще светне на червено. Сигурно ще е за ремонт на пътищата, за "Хемус" и "Струма", защото там раздава а едни 2 милиарда, в които слагаха и тези приходи. 

И какво може да се очаква от тази еквилибристика? 

През юни при новите преговори превозвачите ще "размислят" и пак ще рекат, че е много. Борисов, ако е още МП, ще се уплаши от евентуални протести и ще запази таксите същите. 

И ще рече, че мисли за хляба и солта на населението, и затова не дава да се увеличават. 

Но в този случай откъде ще дойдат предвидените средства за ремонти? Ами от скок на винетките за леки автомобили. Очаквайте от средата на годината, айде от новата 2021 година, годишна винетка минимум 150 лв. 

Както се вика: Честито, Рангеле! 

 

rorik

Някой рече че е най справедливо да се вдигне бензина.

И държавата от там да си взема парите.

 

Zavinagi CSKAR
снимка на Zavinagi CSKAR

...не става...трябват пари за пенсии и саниране...ако се вдигне още бензина ще почнат да зареждат в съседни страни...а са нужни пари тук...ще се намери някакво компромисно решение...високи такси колкото да не фалират...защото работещите в България са малко и все бягат в чужбина а служителите и пенсионерите са много и са тук в България...трябва много пара...все от някъде трябва да се измъкват пари...

Stern

Защо да "се задава"? Че увеличение на почти всичко си тече от месеци.

dobadoba

Инфлация...

⚓️

Елемент Э
снимка на Елемент Э
При такова управление на държавата и икономиката положението на хората ще става все по зле. Не може само да мислиш как да се облагодетелстват мутри и олигарси и да очакваш нещо добро да се случи с икономиката на БГ.
Johnny2965

Ще се наложи да се работи и създава експортна стойност. 30 години непрестанно растеше делът на хората, заети предимно с дейности, преразпределящи стойност, както и с бизнес, базиран върху вноса. Прави сте - останките от стойността, създадена в НРБ се доглозват.

пустиняк

Гарантирано от ГЕРБ!

Влез или се регистрирай за да коментираш

×