Quantcast
За първи път са обявени конкурси за шефове на държавни фирми | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Икономика

За първи път са обявени конкурси за шефове на държавни фирми

Транспортното министерство първо започва да прилага Закона за публичните предприятия
2 757
 МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Росен Желязков

Със заповеди на министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков, са обявени 21 конкурса за началници на 21 държавни компании в транспорта. Ведомството на Желязков е първото, което започва да изпълнява приетия миналата година Закон за публичните предприятия, според който управителните тела на държавните компании трябва да се назначават след конкурси.

Обявите за тях са публикувани на 12 октомври на сайта на министерството. Срокът за подаване на документи е 10 дни след оповестяването на конкурсите, т.е. 22 октомври, съобщава dir.bg.

Сред обявените позиции са такива за членове на съвета на директорите летищата в София и Пловдив, както и за управител на летището в Горна Оряховица. В авиацията са обявени още конкурси за генерален директор на предприятието "Ръководство въздушно движение" (РВД) и за член на УС на РВД.

В железопътния транспорт конкурсите са за членове на борда на директорите на "Холдинг БДЖ" и за член на УС на Национална компания "Железопътна инфраструктура" (НКЖИ). 

Същата процедура е обявена и за членове на Съвета на директорите на "Български пощи" и на "Информационно обслужване".

Конкурси има и за избор на управници на пристанищата в Бургас, Варна, Русе, Видин, плюс предприятие "Пристанищна инфраструктура" и "Български морски квалификационен център" - Варна.

Ще се избират и началници на жп болниците в София и Варна, на "Транспортен диагностично-консултативен център" в Бургас, както и на строителните фирми "Съобщително строителство и възстановяване" и "Транспортно строителство и възстановяване".

В обявленията, публикувани на сайта на министерството, са записани изискванията към кандидатите, включително образование, квалификация и опит. Изброени са документите, които трябва да представят. Процедурата предвижда конкурсите да са в две части - писмена и устна. В писмената се изисква представяне на концепция за развитието на съответната фирма с нейните специфики.

Ключови думи:

Росен Желязков, конкурси
2

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Държавата разрешава поскъпването на такситата

10.01.2021

1834 12
Поскъпването на самолетните билети за и от София временно се отлага

06.01.2021

РЕБЕКА БОРИСОВА

3098 1
Министър се чуди защо подопечното му Летище София вдига такси в криза

17.11.2020

5081 7

Коментари

hamer

Тези, които ще спечелят, уведомени ли са вече😁

Luis Man Gaal

Ведомството на Желязков е първото, което започва да изпълнява приетия миналата година Закон за публичните предприятия

Това май не е много вярно. На 12.08.2020г. на основание същия закон, Терем Холдинг обяви конкурс за управители на дъщерните си дружества.

 

https://terem.bg/announcements/konkurs_kontrol

 

Влез или се регистрирай за да коментираш