Медия без
политическа реклама

"Възраждане" и ИТН замесиха Пеевски в заем за ББР за 175 млн. евро

Оправдавате с нас политическата си импотентност, отвърна лидерът на движението Мустафа Карадайъ

Засегнатият Делян Пеевски (вдясно) отсъстваше от пленарната зала, но лидерът му Мустафа Карадайъ го защити.
Илияна Димитрова
Засегнатият Делян Пеевски (вдясно) отсъстваше от пленарната зала, но лидерът му Мустафа Карадайъ го защити.

Тежка схватка се разви между „Възраждане“ и ДПС покрай банална парламентарна процедура – одобряването на гаранционно споразумение, с което Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) да отпусне на Българската банка за развитие (ББР) заем в размер на 175 млн. евро, предназначен за финансиране на малки и средни предприятия у нас.

Споразумението е подписано между европейската финансова институция и българската държава във връзка с договор за финансиране между ЕИБ и ББР. То трябва да гарантира, че държавата ще върне парите в случай, че българската банка просрочи дължимите плащания по заема. Българското законодателство разрешава на правителството да издава държавни гаранции при такива случаи, което позволява на ББР да си осигури по-евтини кредити от чужбина. Първо обаче гаранционното споразумение трябваше да бъде ратифицирано от Народното събрание.

Разглеждането му днес беше включено като извънредна точка в програмата по предложение на депутата от ДПС Хамид Хамид. Първоначално зам.-председателят на „Възраждане“ Цончо Ганев, който очевидно не беше разбрал за какво става въпрос, обяви, че споразумението облагодетелства Украйна. После националистите обърнаха посоката на атаката и подхванаха ДПС, по-конкретно депутата бизнесмен от движението Делян Пеевски, като го обвиниха, че възнамерява да разпредели парите от ЕИБ между „обръчи от фирми“.

В този дух неколкократно говори депутатът от „Възраждане“ Деян Николов, който беше номиниран от партията за кандидат-кмет в София. „Г-н Пеевски, който е включен в списъка „Магнитски“, което значи, че една много силна и влиятелна държава е решила, че около този човек се случват много съмнителни неща, аз навързвам две и две, и то тази сутрин прави 350 милиона за Пеевски“, обяви Николов. Предстоящата му предизборна кампания е вероятното обяснение за внезапната острота към ДПС – столичните избиратели, които в мнозинството си традиционно подкрепят десницата, недолюбват партията на Ахмед Доган. „Това е една каца без дъно. Ние просто ще гарантираме следващия транш за няколко олигарси. Не съм съгласен, че това е само г-н Пеевски ... Тези пари ще ги изгорим“, включи се и съпартиецът му Димо Дренчев.

От ИТН пък уловиха случая, за да уязвят бившите си коалиционни партньори от ПП и ДБ. Гроздан Караджов, който беше регионален министър в кабинета „Петков“, а сега е депутат от партията на Слави Трифонов, напомни изказване на Кирил Петков, в което той твърди, че ББР е раздала 90 процента от капитала си – 2 млрд. лв. – на 20 фирми. „Днес г-н Пеевски има рожден ден. Да е жив и здрав. Дали това (заемът за ББР – бел.а.) не е много скъп подарък, направен от Христо Иванов, Кирил Петков и Асен Василев?“, включи се съпартиецът му Тошко Йорданов.

Да защити Пеевски и ДПС излезе зам.-шефът на движението Йордан Цонев. „Някои хора искат да се качат върху високия гръб на ДПС, за да ги забележат в обществото – може би, за да ги изберат за кметове“, обърна се язвително той към Деян Николов. Цонев заяви, че Пеевски няма нищо общо с ББР – нито той, нито свързани с него лица са взимали кредити от ББР, или са участвали в управата на банката, за което твърди, че партията разполага с писмени потвърждения от държавните институции. "Оправдавате с ДПС политическата си импотентност", намеси се и лидерът на движението Мустафа Карадайъ. Хамид Хамид пък се пошегува, че се води битка на едрия капитал срещу малкия бизнес.

Даниел Лорер, който като бивш министър на растежа беше принципал на ББР, призова да не се политизира дейността на банката, тъй като над 90 процента от кредитите й отиват за малкия и среден бизнес. „Единственото нещо, което може би ви безпокои в това споразумение, е, че то е деноминирано в евро, а не в рубли“, обърна се язвително той към националистите. Румен Гечев от БСП посочи, че няма как да не се подкрепи кредит с по-ниска лихва от ЕИБ. „Има много нарушения, парите са отивали в странни посоки, не се връщат, нанасят се загуби на ББР – това е така, но това е въпрос на контрол“, изтъкна той. А председателят на парламента Росен Желязков се оплака, че днес националистите са получили повече публичност, отколкото ще имат за цялата си предизборна кампания.

Накрая споразумението беше одобрено от 164 депутати от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ, ДПС и БСП, а 42-ма от Възраждане и ИТН бяха против.

Още по темата