Quantcast
Възможен е компромис с вечерния час за ресторантите по празниците | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Икономика

Възможен е компромис с вечерния час за ресторантите по празниците

Браншът иска да падне забраната за работа на нощните заведения поне за 8 декември и Нова година
Обновена
8 521
 Илияна Кирилова

Възможно е да бъде направен компромис за вечерния час на ресторантите за предстоящите през декември празници. Това каза днес вицепремиерът Марияна Николова пред БНТ. В момента заповедта на здравния министър регламентира, че не работят дискотеки, пиано-бар, нощни барове и клубове, а всички останали заведения за хранене и развлечения могат да работят само в часовете между 06.00 и 23.30 часа. През останалите часове на денонощието се допускат само доставки по домовете.

Часове след изказването на вицепремиера от Сдружението на заведенията в България и Българската асоциация на заведенията се обърнаха с отворено писмо до Николова и здравния министър Костадин Ангелов с искане за ясни и конкретни параметри, при които нощните клубове ще могат да работят поне за двата празника 8-ми декември и Нова година. "Те са изключително важни за бизнеса и ще бъдат глътка свеж въздух за всички - служители, артисти, собственици и клиенти", се посочва в писмото. 

Туристическият бранш отдавна се оплаква, че вече има резервации за студентския празник и Нова година и уверява, че взема всички мерки против разпространението на заразата. "Всички заведения разчитат на приходите от организирани мероприятия и изразяват притеснение от невъзможността да се планира рекламата, събиране на капаро, организиране на партит, наемане на певци, DJ и др.", се казва в писмото.

Браншът сам предлага правилата за работа за 8 декември и Нова година. Първо, да отпадне вечерният час 23.30 ч и да се позволи заетост в заведенията от един човек на 2 кв. м. Разстоянието от маса до маса да е 1.5 м, а между 15.00 и 18.00 ч заведенията да не работят, за да се направи пълна дезинфекция преди посрещането на вечерните резервации.

Двете сдружения отбелязват, че никой не може да предотврати събирането на много хора в домашни условия, а заведенията са по-безопасни. Ресторантьори и собственици на нощни барове също така отбелязват, че "15 дни след затварянето на нощните клубове броят на новозаразените не намалява, а точно обратнотото", което показвало, че заведенията не са огнище на зараза. 

"Нормалното провеждане на празниците със сигурност има отношение към психичното здраве на хората", завършва писмото.

Държавата и туристическият бранш трябва да обединят усилия, за да могат да се справят с икономическата криза, отбеляза днес пред БНТ минитърът на туризма Марияна Николова. По думите й над 30 000 работни места са запазени по мярката 80/20. "Не можем да говорим за добър сезон, но ще имаме сезон", каза още министърът на туризма.

"От неделя вече съм на терен в зимните курорти. Бях в Боровец и в Банско. С моя заповед бяха утвърдени указания, които са задължителни за всички места за хранене и развлечения. Противоепидемичните мерки са задължителни както за хотелите, така и за лифтовете и съоръженията. Единните правила са въведени на публично и достъпно място, обезпечени са местата за хранене с необходимата дистанция. Ние ще имаме сезон, не можем да говорим, обаче за добър сезон", уточни Николова.

От думите ѝ се разбра още, че отново ще се залага залага на вътрешния туризъм. За първите 8 месеца на годината над 2,7 милиона българи са посетили нашите курорти. "Отново ще залагаме на българите, както и на балканските страни", коментира Николова.

 

16

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Ресторантьори "окупираха" Министерския съвет

27.01.2021

Обновена

ЮЛИАНА БОНЧЕВА

4151 42
Хотелиерите са против PCR-тестовете: Съвсем ще изгоним туристите

27.01.2021

МИЛА КИСЬОВА

790 4
Здравният министър: Не се обсъжда отваряне на заведенията

18.01.2021

Обновена

МИЛА КИСЬОВА

6739 41

Коментари

Какао
снимка на Какао

Може да сме БЕЗДЕЛНИЦИ, но не сме без ПРАЗНИЦИ ...

whoever1

почна се.

един министър казва, че няма да глобява ако не се спазват част от мерките. ся тая плещи за компромиси.

 

има да чака някой да спазваме разнобойното пърхане на тия калинки.

YMCA

2,7 милиона посетили курортите българи??? Министърке, не бъркай броя на нощувките с броя на хората. 200-300 хиляди души ходиха до морето и планината по няколко уикенда. 

Калпазанче

Улица "Кръчмарска" побеждава всяка власт, пандемия и прочее тинтири-минтири!

О С Т А В К А!

Калпазанче

О С Т А В К А!

bilbotorbins

Къде са  феновете на  Севда да кажат колко е льош народа?

Льо Клер

"Не можем да говорим за добър сезон, но ще имаме сезон", каза още министърът на туризма.

 

Да бе, то времето няма да си сменя сезоните по заповед на щуката (по скоро е скумрия, с извинение).

Скрудж

Трябва да съм се разболял от менингит или да съм прясно лоботомиран, за да отида по празниците в ресторант! 

whoever1

ма любиш марияна николова, wc, герп и бойко борисов 😄

Скрудж

Долюбвам управлението на България и смятам, че е добро. Въпреки това, по празниците купувам прасенце, сам си го пълня и готвя и го поливам според обичая. Никой не може да ме накара да изляза от нас поне три дни!!!

Zmeja

Вирусите също ще празнуват по празниците.

Johnny2965

Каква е тази обсесия на тема ресторанти и заведения. И без Ковид-19 в 99% от заведенията не си струва да им се ползват услугите. Най-малко заради скверната атмосфера.

НЕКЪФ ЧОВЕЧЕЦ

Абе има и доволни от управлението личности

печелещите разни обществени поръчки

чиновници из министерства и общински администрации

данъчни, митничари, финансови ревизори.../списъкът е много дълъг/,

но доколко те са база за обективна оценка е съвсем отделен въпрос

deqerven
снимка на deqerven

Те са база за печелене на избори. 

Solace

Прави са мазнокосите ричита да искат да работят и след 23:30. Защото точно тогава вирусът е неактивен, и не поразява хора. Също така вирусът е домошар - не припарва до заведения, т.е. именно заведенията са най-безопасното място.

Да не забравяме и друго - според старо народно поверие, ако не си на място с ДДС ставка 9% на 31.12, то Новата година не идва. Та, нека с дружни усилия да напълним заведенията и да изпратим стара година с иху-аху...

Случаен787

Разстояние от маса до маса от 1.5 м означава, че  разтоянието  между седящите  гръб / гръб посетители  на съседни маси ще  е максимум 30-40 см.

Влез или се регистрирай за да коментираш