Медия без
политическа реклама

Всички полети от и до Великобритания са вече забранени

Днес до терминала във Варна бяха допуснати 40 пътници

16 Апр. 2020Обновена
Pixabay

Страстите около Wizz Air доведоха до пълна отмяна на двустранните полети между България и Великобритания, а също и до Северна Ирландия. Причината е опазването на здравето на гражданите във връзка с коронавируса. "Забраната важи до изричната й отмяна", пише в заповед на шефа на Главна дирекция "Гражданска въздухоплавателна администрация" Станимир Лешев. Разпоредено е предварително изпълнение. Заповедта няма да важи за превоз на товари, поща, държавни и хуманитарни полети, за оказване на спешна медицинска помощ или кацания по технически причини.

По-рано днес Wizz Air отмени полетите между Варна и Лондон Лутън, след като сутринта националният оперативен щаб обяви, че ще препоръча прекратяване на авиовръзката по този маршрут. Решението си авиокомпанията взе, след като 40 пътници за Лондон вече бяха допуснати до терминала на варненското летище, става ясно от информация на БНР. Полетът за Лондон трябваше да излети в 10:25 часа днес, но съобщението на авиокомпанията до медиите дойде половин час по-късно.

"Wizz Air стриктно спазва установените си протоколи, поддържа непрекъсната връзка със съответните органи и внимателно следи въведените местни и международни мерки. Здравето, безопасността и сигурността на пътниците и екипажа остават основен приоритет", посочват от компанията и се извиняват за причиненото неудобство за пътниците.

Цялата тази развръзка е резултат от бликнало негодувание във Варна, след като нискотарифният превозвач обяви, че стартира от 16 април полети три пъти на седмица до Лондон. Но докато хората във Варна се възмущаваха, София приемаше и изпращаше най-редовно полети до Лондон - Лутън. Това бе един от много малкото обслужвани маршрути до днес включително.

 

"Сега" припомня развитието на казуса с Wizz Air във Варна през последните дни:

Кметът на Варна Иван Портних изпрати писмо до щаба с молба полетите от Лондон до Варна да бъдат прекратени. Позицията му е подкрепена от ръководствата на Български лекарски съюз - Варна, МБАЛ „Св. Анна“, ВМА –МБАЛ - Варна (Военноморска болница), УМБАЛ „Св. Марина“, Медицинския университет „Проф. Д-р Параскев Стоянов“, РЗИ - Варна, от областния и от общинския кризисен щаб.

Поводът е съобщение на компанията Wizz Air отпреди няколко дни, че полетите се възобновяват от 16 април. Те ще бъдат извършвани регулярно във вторник, четвъртък и събота.

 „В условията на карантина и въведените навременни мерки от Националния оперативен щаб, днес Варна е съхранена като град, в който заразата е ограничена и няма смъртни случаи. Причината е, че хиляди граждани, въпреки трудностите, изпълняват съвестно изискванията за социална изолация, дезинфекции, ограничаване на контактите. Мотивирани сме да продължим да бъдем отговорни - към себе си и близките си, но за целта е важно да няма допълнителен риск от внесена зараза“, се казва още в писмото на Портних.

Реагира и областният управител на Варна Стоян Пасев. "Успокоихме се, че мерките действат, обстановката в морската столица и областта като цяло са спокойни. Радваме се, че няма ръст на случаите на заболели с коронавирус във Варна. Хората са дисциплинирани в по-голямата си част, спазват правилата, независимо колко им е трудно. Значително е намалял и броят на хората под карантина, защото за мнозина от тях, завърнали се от чужбина, изтече срокът на домашната им изолация. Точно поради тези причини силно съм притеснен от факта, че се очаква нов наплив от пристигащи сънародници от Лондон. Предстоят ни разговори с авиокомпанията. Вероятно ще има хора, които ще се втурнат като сезонни работници към Лондон, други ще искат да се приберат за Великден у дома, но все още опасността не е отминала. За да се пускат полети и то три пъти седмично, вероятно има заявен сериозен интерес", каза Пасев пред сайта "Варна 24".

Против се обяви и шефът на МБАЛ “Света Анна" Красимир Петров. Той изпрати специално писмо до медиите по случая. "С изумление научих за предстоящото подновяване на полетите между Варна и Лондон - град-епицентър на заразата с COVID-19 от 16-и април 2020 г. В резултат на навременно въведените мерки и стриктното им спазване Варна успя да се съхрани като оазис, много слабо засегнат от заразата. Цената за това относително спокойствие плащаме всички - и работещите в болниците, и гражданите. На този фон намирам възобновяването на полетите Варна - Лондон, три пъти седмично от 16 април, за безумие, в резултат на което има реална опасност да си внесем прясна зараза. Призовавам всички мислещи и отговорни хора да се обединим и да се противопоставим на подобен ход, който крие реален риск за живота и здравето на варненци".

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Ще се осъществи ли ротацията във властта?