facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / Икономика

Връщането на пари заради по-евтиния газ се отлага

Тепърва ще се готвят промени в Закона за енергетиката и механизъм за възстановяване на надвзети от потребителите суми
Обновена
8 425
 МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

Очакванията, че държавата ще започне бързо да връща пари на калпак заради намалената цена на природния газ, оповестена тържествено от управляващите след сделка с руската компания "Газпром", няма да се оправдаят.

Всъщност първо парламентът ще трябва да измени Закона за енергетиката, за да даде правомощия на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) да променя цените на синьото гориво за минал период. След като бъде поправен законът, регулаторът ще може да разгледа предложенията на "Булгаргаз" за корекции. Едва когато КЕВР провери и одобри изчисленията на държавното предприятия, ще може да се пристъпи към връщане на надвзети пари на потребителите за периода от 5 август 2019 насам (на 3 март стана ясно, че руската компания "Газпром" се е съгласила да свали цената на природния газ с 40.3% за месеца назад и да върне на  "Булгаргаз" надплатените за това време 150 млн. лева).  

Разяснението даде председателят на КЕВР Иван Иванов на изслушване в парламентарната енергийна комисия. Пред депутатите се явиха още енергийният министър Теменужка Петкова, изпълнителният директор на "Булгаргаз" Николай Павлов и представители на "Булгартрансгаз" и Българския енергиен холдинг (БЕХ).

 

КЕВР е с вързани ръце 

В момента  енергийният регулатор има право да изменя цени за отминал период само ако Върховният административен съд (ВАС) го задължи да го направи. С други думи, когато "Булгаргаз" преизчисли и намали тарифите си месец по месец от миналия август досега, КЕВР не може да ги разгледа и одобри, защото ако го направи, впоследствие решенията му ще паднат в съда.

"В момента, в който бъде приета промяната в закона, която да ни даде това основание, ще разгледаме 8 заявления за цени, които трябва да постъпят от "Булгаргаз" - за месеците от август 2019 г. до 31 март 2020 г. Ще се определи на месечна база цената на природния газ по новия договор и ще се установи каква е разликата спрямо цената, по която "Булгаргаз" е доставил в съответния период природния газ на потребителите. Разликата е това, което трябва да бъде възстановено на потребителите", обясни Иван Иванов.

Шефът на КЕВР призна, че тепърва ще се търси механизъм, по който да бъдат компенсирани потребителите. Домакинствата обаче не трябва да очакват, че някой ще им връща пари заради корекциите на сметките на парно и топла вода например. По скоро ще се прави прихващане при фактуриране на бъдещото им потребление. "Компенсиране ще има, но то не е на всеки потребител да му даде чрез пощенски запис съответната сума", посочи Иванов. 

Иван Иванов подчерта, че намалението от 40% не се отнася за целия период от август 2019-а досега, а е само за последните два месеца. "Рязкото намаление на цената на природния газ възникна буквално в последните два месеца, когато цената от 70 долара за барел суров петрол падна на 50 долара", уточни шефът на КЕВР.

От думите му се възползваха депутатите от БСП и ДПС, които укориха управляващите, че са създали неоправдани очаквания у хората. "Получава се – ние бяхме красивите, които намалихме цената, сега КЕВР са лошите и няма да могат да я намалят с 40 на сто", констатира соцдепутатът Таско Ерменков.

"Булгаргаз" ще предложи на КЕВР от 1 април да утвърди цена, която ще бъде по-ниска с 40% от сега действащата. Формулата за преизчисляване ще отрази всички изменения на петрола, на спотовия елемент, курса на долара. И за всеки един отделен месец се получава различно намаление, съгласно движението на тези променливи", обясни изпълнителният директор на газовото предприятие Николай Павлов.

"А цената на парното няма как автоматично да бъде намалена с 40% - разходите на топлофикационните дружества не са свързани само с цената на газа", включи се и министър Теменужка Петкова.

 

Пазарлъци

Споразумението между Европейската комисия и "Газпром", благодарение на което България получи шанса да предоговори цената по дългосрочния си договор за руски газ, беше сключено през май 2018 г.  София започна преговори с Москва за намаляване на цената едва през август 2019 г.

Шефът на "Булгаргаз" обясни закъснението  с тактически съображения: "Информацията, с която разполагахме, бе, че по-рано имахме конкурентна цена и, ако бяхме тръгнали тогава да искаме, нямаше да постигнем този резултат, който имаме, защото нямахме пълните сериозни аргументи за подобно намаление... Нашите анализи посочиха, че най-добрият момент да поискаме намаление, е краят на юли, началото на август. Това беше най-ниската точка в ценово отношение на пазара", каза Николай Павлов.

Самите преговори отнели 7 месеца, защото руската страна "по едно време сякаш беше по-пасивна, повече се страхуваше да се срещнем и да си борим аргументите".

За успеха на преговорите допринесли и усилията на правителството да осигури алтернативни източници на природен газ, изтъкна министър Петкова. 

38

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Топлофикациите ще обявят до 15 юли колко ще възстановят на абонатите

26.05.2020

455
Концесиите за добив на подземни богатства ще стигат до 60 години

21.05.2020

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

871 4
КЕВР проверява плащат ли варненци за чистота насред фекалиите

20.05.2020

Обновена

НИКОЛАЙ ИВАНОВ

4343 37

Коментари

Страници

Миша

ГАЗПРОМ от перла в руската икономика се превърна в парцал. Украйна яко ги осъди. Поради обстоятелствата намалиха цените, дори и за България (като последни), много топла зима.

Някои ще кажат виновно е международното положение. Виновен е моделът на управление на ГАЗПРОМ, олигархическия модел в Русия, прекалено дългото стоене на власт.

Въпрос с повишена трудност: "Защо Милер е още шеф?" И то на първо време.

Сладур

Милер е шеф, защато по последни данни Путин има само в Швейцария около 50 милиона евро. Руснаци, сър...

geo_19

Не ми го хвали щом няма къща в Барселона.

Boris65

Даже шофьорите на Газпром имат по 5 - 6 милиарда в банките в Алпите. Путин има 400 милиарда и 800 замъка. 

Каубой
снимка на Каубой

Руские умом не понять. :)))

Каубой
снимка на Каубой

Олеле, какво да каже партията на цоциямилиардерите? бедни? Ровч храни кучето си с пастърма и ма имот непостижим с доходите му. Барса.....путинска мечта...

Каубой
снимка на Каубой

За съргеЙ и еленчето храбРата шивачка да напишете нещо г-не или д-рю?

Conviction
снимка на Conviction

Има и 2 декара лозИ на приморцко.

аман бе

Само 50 милиона??? Льошо, Седл..., пардон, Вова! Льошо! При Вашите възможности и само 50 милиона...

Moby-Dick

„Газпром“ ще възстанови надвзетата сума за периода от 5 август 2019 година до момента, която е над 150 млн.лева, като парите ще бъдат изплатени до 30 март по сметките на Булгаргаз. Това съобщи изпълнителният директор на „Булгаргаз“ Николай Павлов по време на изслушване на енергийния министър в ресорната парламентарна комисия, цитиран от БГНЕС.

Предлагам, по случай тази тъжна за родната путинофилия новина, да се обяви всеобщ тридневен траур с ритуално публично дране на рубашки сред форумната, а и вся остальная путинопреклонная вата из страната, ...

geo_19

Гледам и ви чудя на русофобите. Много сте се загрижили за финансовото състояние на Газпром и за благоденствието на руския народ. В тази дописка новина няма. Освен допълнителната информация как се изчислява цената по новата формула:

 

При формирането на цената на газа от Русия за България занапред ще се взима под внимание не само стойностите на мазута и газьола на борсите, но и моментната ситуация на газовия пазар.

-----

А доста хора вчера ми се чудеха на твърдението ми, че цената на природния газ все пак остава вързана с нефтениет деривати. Ето че съм прав. Да е жив и здрав короновируса, че заради него цената на нефта ще падне и под 30 дол. за барел. А оттам ще падне и цената на природния газ. И тогава ще настане един такъв ефтин живот...  

mamut

и самата ситуация на пазара на природен газ много зависи от коронвируса, щото Югоизточна азия е премиум пазара на втечнен природен газ. Когато затихне вируса и тръгне наново  производството на Китай и пазарите на пр.газ също ще се раздвижат нагоре, същото важи и за Европа.

 

Каубой
снимка на Каубой

Чудя се на българите бранещи окупатор и агресор с голи гърди. Напред! Вашето дело ще иде на бунището както непрежалимия ссср. Поредният диктатор ще бъде обявен за престъпники и така до следващия червен месия.

Stern

Когато вдигат цената на газа, оказва се, че тя формира 60% от цената на парното. Сега, когато (уж) ще връщат, може да падне до 30%. Както си е редно у нас.

А защо уж? Ами защото Газпром връща на прекия си купувач - Булгаргаз. А последната има да взема много милиони от топлофикацията, така че с чиста съвест може да си ги прихване и да не ѝ върне нищо.

И изобщо става много невъзможно всеки, купил от Булгаргаз, който фактически препродава руската газ, да си иска връщане. Дори и да не му е длъжник. Ако съм си бил купил няколко банички, по-скъпи с 20 ст. заради повишената цена на газа, мога ли да искам да ми върнат надплатеното?

.

Иванов е на мнение, че ако се стигне до ежемесечно определяне на цената на природния газ, а не както е сега на три месеца, ще се създадат много тежки проблеми.

Този път казва нещо съществено - цената на газа започва да зависи от борсите и то само за месец напред. Няма я предвидимостта на цената по досегашната методика на Газпром за месеци, че и за цяла година напред. Както дойде. Както е с нефта. Както е и с тока "ден напред". След някой и друг месец Велев да не почне да обикаля студията и да се оплаква, че му предлагат газ с цена, по-висока от тази в Германия?

 

Boris65

Машала Ердо и Турецки Паток !

Беден Бохем
снимка на Беден Бохем

Демек,  за народа , файда йок.

Само празни хвалебствия.

nebenebe

Теменушка кърти мивки с очилата. Иванов не ще ли пенсия? Като го видя се сещам за Костов и вдигам кръвното.

PlaNed
снимка на PlaNed

Толкова бодряшки звучаха хвалебствията, как до края на месеца някои ще забогатят и виж ти, греда!

Вероятно този грешен закон е бил приет по времето на Ореховков и мръсникът, взел че го скрил! Добре, че др. Иванов го намери и спаси оглозгания Булгаргаз от незаконни разплащания!

fisherman

 

Прецаква ли се България с газа? Падат цените руския, а тя започва да купува друг 

Втечнен газ с мирис на теменужки.

https://e-vestnik.bg/31912/pretsakva-li-se-balgari...

 

 

Звън®
снимка на Звън®

Европейската практиката показва, че сходни намаление на цената на природния газ, неминуемо водят до повишение на цената му за крайния потребител. Правени са опити това да бъде избегнато, но всички те са неуспешни. Според изследвания на учени от университета в Хановер , тази наглед парадоксална реакция на пазара се обяснява чрез действието на закона на Цукерторт-Майски, открит още през 18-ти век.

Беден Бохем
снимка на Беден Бохем

?

Nashenec

Интересното е, че когато цената расте винаги и без промени в законите ни качваха сеците на парно, на газ за битови нужди и на всичко по веригата.

сега, когат трябва да спада, и то драстично, не можЕло, щот законо требало да се смена.

inventus

Зорлем си усложняват живота. Чак парламента да се занимава и с цените това вече е прекалено. Като че ли не можеха да си изравнят сметките чрез поефтиняване на бъдещи доставки? Или прихващане от недовзети суми? То който се е вързал за газта няма точно утре да се отвърже че да му се връщат пари веднага. Въобще не е същото както с баничките. Щото баничарници  /доставчици / бол а за газа е един. 

Stern

последните два месеца, когато цената от 70 долара за барел суров петрол падна на 50 долара

Ма верно ли е паднала? Щото по бензиностанциите не е мръднала от 3-4 месеца.

И с новата, борсова, цена на газа ли ще е тъй? На борсите расте, расте и на Булгаргаз; на борсите пада, Булгаргаз спи.

ppipi7766

Партнерите жалят РФ че инвестирали 100-200 милиарда за тръби с който леко прецакват ( направо елиминират ) шистовия газ и стават монополисти в Европа.

КОЙ ще плаче за ония 750 милиарда годишно инвестирани в Пентагона за да може да плати изтеглянето на САЩ от глобуса.

Толкова струва Америка фърст", годишно.? 

Скрудж

Решението е просто за тези които ползват парно. НЕ ПЛАЩАЙТЕ докато не се разбере какво, колко  и как ще ви се връща. Ако не сте съгласни, съдете държавата.

Бай дъ уей, спечелил съм три дела срещу държавата по различни поводи. Последното беше за отказ за достъп до обществена информация. Две години и половина се точи делото, но накрая успяхме!

Lola the Kinks

?

Мутрокрацията МУ вече е откраднала парите от Газпром.

TheFox
снимка на TheFox

Топлофилация е едно фалирало дружество. Какви пари търсите. Голям смях. Ще ви пратят само картичка за НГ. 

редник

Какво става с парите, платени от каращите на газ?  ;)

 

Stern

Тя е друга газ.

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш

×