facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / Икономика

Връщането на надвзетите 150 млн. лв. за парно и газ ще се проточи

Коронавирусът и трудности около преизчисляването на цени и сметки със задна дата отдалечават плащането на компенсации
2 339
 Илияна Кирилова

Фирмите и домакинствата няма да си получат скоро компенсациите за надплатените пари за парно, топла вода и природен газ за периода 5 август 2019 - 31 март 2020 г. За целта трябва да бъдат направени промени в Закона за енергетиката, които вече са внесени в Народното събрание. Текстовете обаче предвиждат протяжна процедура за преизчисляване на цени и фактури за 8 месеца назад, преминаваща през няколко етапа. Освен това по тях са внесени сериозни възражения и забележки от бизнеса. А снощи се оказа, че има депутат, заразен с коронавирус, и планираните извънредни заседания се отменят, за да може народните представители да бъдат изследвани. Възможно е парламентът да остане затворен  за седмици, ако се наложи карантина.  

За преизчисляване на сметки със задна дата и връщане на надвзети пари се заговори, след като "Булгаргаз" и "Газпром" се договориха за намаляване на цената на руския газ, считано от 5 август 2019 г. Така за периода до 31 март руската компания трябва да върне на "Булгаргаз" 150 млн. лева, а на свой ред  българското предприятие трябва да възстанови парите на своите клиенти - химически заводи, топлофикации, газоснабдителни дружества и т.н. След това пък  доставчиците на енергия трябва да върнат  на своите абонати надплатените суми. За всеки от тези етапи от преизчисления по веригата трябва да се произнесе Комисията за енергийно и водно регулиране КЕВР, като одобри коригирани цени за всеки от месеците от август до март, предвижда проектът, за промени в Закона за енергетиката, който бе внесен в парламентарното деловодство. Той е подготвен от работна група, но е минал през Министерския съвет за одобрение, а за пестене на време е внесен с подписа на депутат от ГЕРБ Валентин Николов. По тази причина обаче общественото обсъждане бе претупано за два дни - и то почивни, събота и неделя, а проектозаконът няма оценка на въздействието.

Засега е ясно само, че пари "на ръка" на хората няма да се връщат, а надвзетите суми за парно и природен газ ще се приспадат от следващи сметки - след като законовите поправки бъдат одобрени и след като цените и фактурите бъдат преизчислени със задна дата, което ще отнеме месеци.  

Връщането на надвзетите 150 млн. лева е много важно в условията на коронакризата, в която доходите на много фирми и граждани са застрашени. За някои фирми и домакинства то е единствен шанс да останат редовни платци и да не закъсват с плащането на сметките.

 

КАК

Всяко дружество - клиент на "Булгаргаз", примерно топлофикация, трябва да преизчисли своите цени за времето от  миналия август заради по-евтиния газ и да ги представи за одобрение в КЕВР. След това топлофикацията трябва да пресметне какво има да връща на своите абонати и накрая - да приспадне надвзетото от бъдещите сметки. Вариантът с компенсиране чрез приспадане е избран, защото връщането на пари би било много по-сложно за осъществяване," обясни депутатът Валентин Никилов. Той посочи, че във фактурата за парно и топла вода информацията на размера на компенсацията ще е видна на отделен ред.

 

НАДОЛУ

Междувременно днес Комисията за енергийно и водно регулиране трябва да вземе окончателно решение с колко точно ще поевтинеят газът, парното и топлата вода от днес. Пред дни стана ясно, че се очаква топлинната енергия да поевтинее  от 8% за Варна до  25% за София. Енергийният регулатор ще определи новите тарифи следобед и те ще влязат в сила незабавно.  

 

 

6

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

22 000 заети в транспорта и туризма ще вземат 290 лв. помощ на месец

24.06.2020

471 1
Овергаз връща на клиентите парите от намалената цена за синьо гориво

23.06.2020

774
Булгаргаз предлага поевтиняване на синьото гориво от юли и август

22.06.2020

299

Коментари

Илиан Мавров156...

Едно време имаше в."Поглед" печаташе се във Военно издателство,където работех.Та в този вестник имаше РЕДАКТОРИ и КОРЕКТОРИ,които тук очевидно липсват.Познанията ми по френски са на гимназиално ниво,но "карантина" и "седмици"в едно изречение се отричат.

Карантина= 40 дни.Толкоз.Явно тази дума се превръща в това което е "ксерокс" и "авария".

Весел ден на всички.И короната да е далеч от Вас!

woogie

Ако трябваше да вземат пари, презчислени към  стара дата, това щеше да стане мълниеносно.

Stern

И тези като бензинаджиите - когато цената трябва да пада (в случая да връщат пари) - тежки процедури, решения, запетаи и т.н. Когато трябва да се вдига (в случая плащане на сметки) - светкавична реакция.

ИвКо
Нещо което няма да се случи, няма как да се забави. "За преизчисляване на сметки със задна дата и връщане на надвзети пари се заговори, след като "Булгаргаз" и "Газпром" се договориха за намаляване на цената на руския газ, считано от 5 август 2019 г" Според твърденията на един енергиен спец цената от преди 5-ти е била още по ниска и от 5-ти август е започнала да се вдига поради което наште са решили точно от тази дата да е споразумението. За втори път го поставям тоз въпрос и никой не се наема да го коментира.
редник

Преизчисляването е важно, защото на основа на преизчислените сметки за сезон 2019-2020 г. ще се определят сметките за сезон 2020-2021г.

sikoma

И една хипотеза, за да е по-весело на т.нар. "законодатели".

На един адрес (на който се водят партидите за топло- и електроенергия) до 31.12.2019 г. е живял един собственик. От 01.01.2020 г. живее друг собственик. Как този, който е плащал по завишени цени пет месеца ще си получи парите, като надвзетото ще се приспада от следващи сметки?

Когато трябва да вземат всичко става светкавично, когато трябва да връщат: "ами нямаме капацитет". Ами нямате. И не само капацитет, и морал нямате.

Влез или се регистрирай за да коментираш

×