facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / Икономика

Варшава удря "Газпром" с 50 млн. евро глоба

Руската компания твърди, че са й поискали данни за "Северен поток 2", които не е длъжна да предоставя, и ще обжалва санкцията
2 049
 ЕПАІБГНЕС

Полският регулатор на конкуренцията обяви, че е решил да наложи глоба в размер на 213 милиона злоти;(50 млн. евро) на "Газпром". Причината е отказът на руския концерн да предостави на Варшава поиската информация за големия газов проект "Северен поток 2".

 

Полският антимонополен орган смята, че начинът по който се финансира и развива проектът, е в нарушение на европейските антитръстови правила. Именно по тази причина още през 2018 г. Варшава започна разследване срещу Газпром" и още 5 компании, ангажирани в "Северен поток 2", а именно френската Engie, австрийската OMV, британско-холандската Shell и германските Wintershall и Uniper. Те са участници в съвместното акционерно дружество Nord Stream 2 AG.

 

Позицията на Полша е, че руската компания е била длъжна да съгласува с местния орган по конкуренцията привличането на съдружници в газовата проектна компания, а не го е направила. А в хода на разследването "Газпром" е отказала да сътрудничи и не е предоставила поисканата информация за сключените договори, привлеченото финансиране и ангажирането на подизпълнители. От "Газпром" дори не са направили формално запитване до руското Министерство на енергетиката може ли да предоставят на Варшава поисканите данни, твърдят работещите по казуса.

В началото на тази година в рамките на разследването Варшава за пореден път настоя руският концерн да предостави поредица документи - за средствата на проектната компания, за транспортирането, търгуването и съхраняването на природния газ. Според "Газпром" обаче поисканата информация е извън обхвата на антитръстовото разследване и полският регулатор не е дал убедителни аргументи за обратното.Руската компания вече обяви, че ще обжалва наложената от Варшава санкция.
Размерът на глобата е определен в максимално позволената от закона стойност - 10% от годишния оборот на предприятието, обвинено в нарушаване на антимонополните правила и процедури.


Полша е сред отявлените противници на проекта.

Газопроводът „Северен поток 2“ трябва да доставя по дъното на Балтийско море до Германия 55 милиарда кубични метра руски газ годишно. Целта е да се намали значението на транзита на газ през Украйна.

 

ОЩЕ САНКЦИИ
В края на миналата година Съединените щати включиха в бюджета си за отбрана санкции срещу компаниите, които участват в проекта. Наскоро Вашингтон обяви, че ще наложи санкции на компаниите, работещи по "Северен поток 2" и по другия голям газопровод, който засяга директно България - "Турски поток".
 

 

 

 

19

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Мария Колесникова е арестувана, след като скъсала паспорта си

09.09.2020

Обновена

9331 110
Варшава предлага на Германия норвежки газ вместо руски

09.09.2020

3297 53
Навални вече не е в кома

07.09.2020

5574 124

Коментари

cymen

Голям резил за Путин. Ако бяха завършили тръбата, шляхтите можеха само да грачат. Трябваше да впрегнат всички ресурси, както направиха с моста

Minderbinder
снимка на Minderbinder

Не разбрах защо поляците считат, че Газпром и другите пет компании попадат под тяхна юрисдикция.

ИвКо

 Много добре си правят поляците, искаха на всяка цена СП-2 да мине през тяхната територия и за това са на макс против патока. 

 И ако бяхме нормална държава точно такава трчбваше да бъде и нашата политика. Не на СП-2, не на ТП, да на ЮП. А ний, ний сме само едни големи идиоти дето работят за интересите на чужди държави каквито в случаят се явяват Турция и Германия, но от герберушки какво друго да очакваш освен предателство на националните интерси.

 

Каубой
снимка на Каубой

Да дойди осъдения Дълъг  инкасатор. Той шъ брани ГЪзпром от алчните българи.

IvanM

СП-2 елиминира не само Полша. И Беларус става краен потребител. Терминалът за втечнен газ в Калининград пък елиминира Литва, Латвия и Естония. Лично аз съм учуден, че не пуснаха леко отклонение на някой от потоците към Калининград, но те си знаят.

paragraph39

/:/ Полският антимонополен орган смята, че начинът по който се финансира и развива проектът, е в нарушение на европейските антитръстови правила.

Именно по тази причина още през 2018 г. Варшава започна разследване срещу Газпром" и още 5 компании, ангажирани в "Северен поток 2", а именно френската Engie, австрийската OMV, британско-холандската Shell и германските Wintershall и Uniper. Те са участници в съвместното акционерно дружество Nord Stream 2 AG

..................................................................................................................

НЕ разбрах: защо полският антитръстов орган глобява "Газпром", но НЕ глобява френската Engie, австрийската OMV, британско-холандската Shell и германските Wintershall и Uniper. Те са участници в съвместното акционерно дружество Nord Stream 2 AG?!?

Отделно, че газопорводът "Северен поток-2" НЕ минава през територията на Полша и НЕ е предназначен за доставка на руски газ за Полша?!

А ако наистина става въпрос за нарушение на европейските антитръстови правила, то това е проблем на целия ЕС и съответния орган в ЕС/ЕК, а НЕ на Полша директно!

ПИТАМ:  има ли наистина право/според мен, НЯМА!/ Полша самостоятелно  и без съдебен или арбитражен процес, да налага глоба на "Газпром" / или на акционерното дружество Nord Stream 2 AG. защо НЕ?!/- при положение, че  газопорводът "Северен поток-2" НЕ минава през територията на Полша и НЕ е предназначен за доставка на руски газ за Полша?! А?

воденичарЯТ

НЕ разбрах: защо полският антитръстов орган глобява "Газпром", но НЕ глобява френската Engie, австрийската OMV, британско-холандската Shell и германските Wintershall и Uniper. Те са участници в съвместното акционерно дружество Nord Stream 2 AG?!?

-----

Не е така. И към другите участници има глоби. Но се пише само за "Газпром":

 

Шефът на Полското управление за защита на конкуренцията и потребителите е предявил обвинения освен към "Газпром" и петимата ѝ западни партньори, които финансират проекта и се очаква да станат акционери с по 10 на сто в дружеството оператора "Норд Стрийм 2". Това са френската "Анжи" (Engie), англо-нидерландската "Шел" (Shell), германските "Унипер" (Uniper) и "Винтерсхал" (Wintershall) и австрийската "О Ем Ви" (OMV).

 

https://www.mediapool.bg/polsha-globi-s-57-mln-dolara-gazprom-news310595.html

воденичарЯТ

ПИТАМ:  има ли наистина право/според мен, НЯМА!/ Полша самостоятелно  и без съдебен или арбитражен процес, да налага глоба на "Газпром" / или на акционерното дружество Nord Stream 2 AG. защо НЕ?!/- при положение, че  газопорводът "Северен поток-2" НЕ минава през територията на Полша и НЕ е предназначен за доставка на руски газ за Полша?! А?

----

Нещата изглеждат толкова безумни, че трудно може да се намери логично обяснение на полските претенции. Наистина газопроводът не минава през територията на Полша, но може би минава през полската икономическа зона от Балтийско море. Ако не е така, наистина нямам обяснение.

П. П. Сега проверих и наистина трасето не преминава през полската икономическа зона:

 

https://www.dnevnik.bg/shimg/zx860y484_4067218.jpg

 

stormbringer99

Параграфе....чуй сега! Изброените освен Газпром компании са само изпълнители по строежа на газопровода. А Газпром е собственик на част от газопровода и доставчик, т.е. ще пълни тръбите. Това е в противоречие с антитръстовотото законодателство. Затова и поляците атакуват Газпром. Както виждаме не са се респектирали достатъчно и са започнали разследване и срещу маститите компании Шел , ОМВи    и още три западни компании. Но тях няма как да ги глобят. Те са само изпълнители по строежа на трасето, няма да пълнят тръбите. Капиш?

inventus

То и аз мога да  реша че някой ме ощетява в нещо на за да го накарам да ми плати трябва да докажа твърденията си в съд? Поляците доказаха ли претенциите си в съд?

old war horse
снимка на old war horse

професия поляк!😁😁😁

paragraph39

Защо Полша е срещу "Северен поток-2"

05.08.2020

© Actualno.com
https://www.actualno.com/analysis/zashto-polsha-e-sreshtu-severen-potok-2-news_1488015.html
 

F+
снимка на F+

тва "удря" за  благозвучие ?

 

качествено.

 

а газпром  си го премести тва нещо не минава през полша.

paragraph39

F+,

/:/тва "удря" за  благозвучие ?

качествено.

а газпром  си го премести тва нещо не минава през полша.

.........................................................................................................................

Газопроводът "Северен поток-2" НЕ само, че НЕ минава през територия на Полша, но и НЕ е проектиран да достава руски газ в Полша!!! И, следователно, Полша НЕ може да се позовава на "нелоялна" или безконтролна Конкуренция от търговски, финансов или друг характер! ТЧК

Ференги

Не четеш. Опитай пак. Започни с това, какви са обвиненията.

stormbringer99

Параграфе , параграфе..... Антитръстовото законодателство не е полско. То е на Евросъюза. И всяка стана членка може да се възползва от правото си да предяви иск в съда. Ако събере достатъчно аргументи и ги облече правно , може и да спечели дело. Газпром един път вече е осъден за злоупотреба с монополно положение. 

Ференги

Поляците са най-малкият кахър на СП2.

Российская компания «Межрегионтрубопроводстрой» не намерена предоставлять трубоукладочную баржу «Фортуна» для достройки российского экспортного газопровода «Северный поток-2» (Nord Stream 2), ставшего мишенью американских санкций. «Акционерное общество «Межрегионтрубопроводстрой» (АО «МРТС») не принимает и не намерено принимать участие в выполнении работ по укладке газопровода Nord Stream 2 в Балтийском море с использованием трубоукладочной баржи «Фортуна» или иным образом», — сообщил РБК официальный представитель компании.

Подробнее на РБК:
https://www.rbc.ru/economics/05/08/2020/5f2947989a79473b28dc8f97

«Фортуна» е корабчето разполагащо с одобрена система за геолокация, на което е дадено разрешение да позиционира другия кораб, докато той полага тръбите. Без него проектът е отново в тупик.

Минувача
снимка на Минувача

Сърбите са се отказали от руските ракети и купуват китайски.

ИвКо

Сърбите са се отказали от руските ракети и купуват китайски.

 Гледат си собствените интереси и пазаруват свободно. Не са като нас от вън да ни посочват какво и откъде да купим.

Влез или се регистрирай за да коментираш