Quantcast
Управляващите обещаха край на проблема с „вечния длъжник” | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Икономика

Управляващите обещаха край на проблема с „вечния длъжник”

Да се въведе 10-годишна абсолютна давност за събиране на вземания от физически лица, предлагат ГЕРБ и патриотите
2 140
 Илияна Кирилова
С изтичането на давността кредиторите няма да имат право на претенции по съдебен или друг ред за събиране на вземанията, обясни Искрен Веселинов.

Управляващите предлагат законодателни промени, с които според тях ще се сложи край на проблема с т.нар. „вечни длъжници”.

С изтичането на 10-годишна давност се погасяват всички вземания срещу физически лица, независимо от прекъсванията й, освен в случаите, когато задължението е отсрочено и разсрочено. Такава промяна в Закона за задълженията и договорите внесоха в парламента депутати от ГЕРБ и „Обединени патриоти”. Правилото няма да важи за задължения на еднолични търговци, както и за дългове, произтичащи от непозволено увреждане и неоснователно забогатяване.

„След приключването на тези 10 години, кредиторите няма да имат право на претенции по съдебен ред или по някакъв друг ред да искат събиране на това вземане”, уточни Искрен Веселинов от ОП. „За търговците, които изпадат в неплатежоспособност, има възможност да открият процедура за несъстоятелност. За физическите лица, даже когато им се разпореди имуществото, даже когато няма как да удовлетворяват претенциите на кредиторите, когато са минали 10 години, даже 20 години, даже като почине длъжникът, неговите наследници продължават да дължат ... Сега няма да са нужни скъпоплатени адвокати, а само с едно заявление след изтичането на десетата година длъжникът, като го изпрати до кредитора, трябва да се прекратят изпълнителните дела и всякакво преследване”, допълни евродепутатът от ГЕРБ Емил Радев, който също е ангажиран с инициативата.

При представянето на законопроекта управляващите обясниха, че идеята за него е възникнала при обсъждането на коалиционния им съвет на проектозакона за личния фалит, предлаган от патриотите. Той няма да отпадне – работата по него ще продължи и той ще бъде приет до края на мандата на настоящия парламент, увериха управляващите.

Още

Две социологически агенции отчетоха тежък срив на ИТН

17.09.2021

Обновена

12243
ГЕРБ: Шефът на НАП е продал фирмата си, знаейки, че е длъжник

17.09.2021

2515
Кирил Петков и Асен Василев навлизат в политиката

16.09.2021

Обновена

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

6420