Quantcast

Медия без
политическа реклама

Украйна предлага да се спре вносът на зърно в Полша

ЕК обмисля втори транш компенсации от 75 милиона евро, като половината ще са за Полша

08 Апр. 2023Обновена
BGNES/EPA
Роберт Телус твърди, че проблемът с украинското зърно в Полша ще бъде преодолян

Украинската страна е предложила да се ограничи или дори напълно да се прекрати вносът на зърно в Полша, обяви новият министър на земеделието Роберт Телус. Той добави, че това няма да се отнася за транзита на зърно през Полша, предаде ПАП, цитирана от БГНЕС.

"Украинската страна предложи много силно ограничаване за определен период от време и дори за пълно спиране на вноса на зърно в Полша. Искам да кажа много категорично: не става въпрос за транзит“, заяви Телус в Дорохуск след среща с украинския си колега.

Министърът подчерта, че транзитът на зърно от Украйна през Полша ще бъде "много силно наблюдаван както от полската, така и от украинската страна, така че зърното да не остане в Полша". По такава схема вносът на украинско зърно няма да изкривява местните пазари.

Министърът Роберт Телус беше в Дорохуск, близо до полско-украинската граница, където украинската страна се е съгласила с полските предложения за много силно преразглеждане на въпроса за вноса на зърно в Полша, съобщи телевизия TVN24.

Украйна е предложила нова среща преди новия сезон, за да се обсъдят по-нататъшни съвместни действия.

Телус обяви, че ще бъде подписан документ, който ще бъде изпълняван съвместно, както от украинска страна, така и от полска страна.  Украинският земеделски министър Николай Солски призна, че "ситуацията е сложна, както за украинските, така и за полските земеделски производители".

По време на следващата среща ще бъдат изработени процедури, свързани с ограниченията на износа. Солски заяви, че износът ще бъде разрешен само със съгласието на полската страна. Предстои да бъдат обсъдени и въпросите, свързани с транзита на зърно от Украйна през Полша.

Позовавайки се на изявлението на украинския си колега, Телус обясни, че въвеждането на процедурите, свързани с вноса на украински продукти, ще отнеме поне една седмица. „Дотогава ще контролираме много строго продуктите, които влизат в Полша. И зърнените продукти, които обсъждахме днес, но и други продукти“, каза той.

Телус увери, че всички продукти ще бъдат тествани, така че Полша да получава продукти с качество, което отговаря на полските стандарти. В отговор на журналистически въпрос полският министър заяви, че транзитът през Полша ще тече без ограничения, но ще бъде контролиран от украинска и полска страна.

„Има система, която контролира всеки автомобил, който се движи. Ще знаем точно откъде е тръгнало и къде е пристигнало. Няма да има възможност транспортът да бъде разтоварен където и да било, защото ние ще го виждаме“, каза Телус. По-рано вицепремиерът на Полша и министърът на земеделието Хенрик Ковалчик заяви, че се оттегля от поста си след протестите на земеделските производители срещу вноса на украинско зърно.

Полша вероятно ще бъде компенсирана като част от втория транш от помощта на Европейския съюз за загубите на фермерите, причинени от вноса на украинско зърно, съобщи ПАП, цитирана от БТА. Полша разкритикува ЕС, че очевидно не е изпълнил обещанието си да изпрати зърното, внесено от Украйна, в страни от Близкия изток и Африка. Част от изнесеното зърно остава в съседните на Украйна държави, включително Полша, а фермерите се оплакаха, че имат проблеми с продажбата на собственото си зърно заради пълните складове и понижаването на цените, припомня полската новинарска агенция в своя материал. На 5 април Европейската комисия публикува регламент, в съответствие с който на три страни - Полша, България и Румъния, беше предоставена помощ в размер на 56,3 милиона евро за загуби, причинени от вноса на украинско зърно. От тази сума на Полша бяха отпуснати 29,5 милиона евро. В момента ЕК работи по втория транш от подкрепата. "На този етап се говори за 75 милиона евро, които вероятно ще бъдат разделени между пет държави членки: Полша, България, Румъния, Словакия и Унгария. Полша вероятно ще получи 50-60 процента от тази сума. Предложенията ще станат известни в края на следващата седмица", каза за ПАП високопоставен представител на Европейския съюз. "Полша очаква конкретни подробности в отговор на своите искания и тези на други страни", заяви на свой ред пред агенцията полският постоянен представител при ЕС Анджей Садош. Той каза, че ЕК разполага със земеделски резерв в размер на 450 милиона евро, от които 350 милиона евро ще бъдат изразходвани тази година.  Миналата седмица, в съвместно писмо до председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, президентите на Полша, България, Унгария, Румъния и Словакия поискаха ограничения върху вноса на украинско зърно.

Още по темата