Медия без
политическа реклама

Тиери Бретон обясни как ЕС да се отърве от руска газова зависимост

Еврокомисарят за вътрешния пазар смята, че поне половината от внасяния руски природен газможе да се замени скоро от други източници на енергия

05 Юни 2022
Тиери Бретон пред телевизия Европа 1
Европа 1
Тиери Бретон пред телевизия Европа 1

Еврокомисарят за вътрешния пазар Тиери Бретон (Франция) заяви днес по телевизия Европа 1, че Еврокомисията има план как да се замени поне половината от внасяния руски природен газ, който засега не попада под европейски санкции.

"Трябва да се освободим от руския газ и да си върнем автономията възможно най-бързо, защото Владимир Путин не харесва европейския проект. Той използва природния газ, за ​​да ни разделя, от години прави всичко възможно, за да раздели Европа“, каза комисарят. "Той опита да ни раздели чрез своята ваксина "Спутник", но не успя, направи всичко възможно, за да се намеси в нашите демокрации чрез "Русия днес" и сега използва газа с единствената цел да ни разедини", обясни Тиери Бретон, който е бивш френски министър на икономиката, финансите и бюджета.

През 2021 г. 45% от вносния природен газ в ЕС бе руски. "Подготвени сме, в случай че Кремъл спре подаването на газ", каза комисарят и изложи следния план: ЕС получава от Русия 155 млрд. куб. м природен газ годишно. От САЩ и Катар ще бъдат доставяни 50 млрд. куб. м газ; 10 млрд. ще дойдат от други страни по съществуващите газопроводи; ще се ускори изграждането на соларни и ветропаркове, чиято енергия ще замени консумацията на 25 млрд. куб. м природен газ; обсъжда се също пускането на вече затворени въглищни електроцентрали.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата