Quantcast
Такситата пак плашат с "общонационален" протест | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Икономика

Такситата пак плашат с "общонационален" протест

Браншът настоява държавата да му вдигне тарифите и да забрани конкуренцията
Обновена
1 839
 Илияна Кирилова
Жълтите коли периодично правят демонстрации.

Федерацията на таксиметровите водачи и превозвачи в България обяви, че на 15 декември стяга общонационален протест. Причината за недоволството - нито една институция не обърнала внимание на списъка с искания, внесен от бранша на 26 ноември в Министерския съвет, в министерствата на транспорта и на икономиката и в Столичната община. 

Липсата на реакция е недопустима, разбира се, но в случая донякъде е разбираема, защото траксиметровият бранш в момента спекулира с коронакризата, за да лансира отдавнашните си идеи за поскъпване на услугите. Абсурдното е, че собствениците на таксиметрови компании искат от властите неща, които те самите могат и трябва да направят.

Едно от исканията например е "адекватни условия на труд" - но не се разбира какви са тези условия и от кого очакват да ги  осигури?! Изискват още да им се осигурят паник бутони - а въпросът е защо досега не са се обзавели с такива и кой според тях  трябва да се погрижи.  Освен това настояват за актуализиране на  тарифите - като че ли някой им е забранил да променят ставките. Такситата искат да возят при следните цени: 2.10 лева начална тарифа, такса 1.20 лв. за километър през деня и 1.50 през нощта, повикването да струва 2.10, а престоят - 0.42 лева за минута. От тази "разбивка" излиза, че браншът напира държавата да му сервира на тепсия картел - тоест да му осигури еднакви високи цени, а  шофьорите да могат да обясняват на клиентите, че е скъпо, защото държавата така е решила. 

Освен това такситата искат пълно отпадане на патентния данък за 2021 г. Всъщност това е доста нескромно желание, тъй като за разлика от други бизнеси те не са спирали да работят и никой не е ограничавал дейността им.

Нещо повече, таксиметровите компании искат пълно премахване на конкуренцията - напират за забрана на модерните форми за организиране на транспорт като "приложенията "МАКСИМ", „СПОДЕЛЕНО ПЪТУВАНЕ" И ДРУГИ ПОДОБНИ"(това е оригиналната формулировка".

Искат също общинските власти да сложат камери за видеонаблюдение на всяка стоянка и освен това  да се забрани напълно на други автомобили да спират на места, отредени за таксита (сега забраната е само за паркиране), като за целта бъдат подменени всички знаци. 

Списъкът с искания завършва с ултиматум, който гласи дословно:

ОБЩИНАТА ДА НАСРОЧИ ИЗВЪНРЕДНА ОБЩИНСКА СЕСИЯ НАЙ-КЪСНО ДО 15 ДЕКЕМВРИ 2020 Г., НА КОЯТО ДА СЕ ГЛАСУВАТ ИСКАНИЯТА НА ТАКСИМЕТРОВИТЕ ВОДАЧИ.

 

Ако ултиматумът не бъде изпълнен, авторите предупреждават, че във вторник по обяд  в София ще има  протестно автошествие, като колите ще се съберат през столичното кметство на ул. "Московска". 

 

 

КОНТРА

Междувременно в редакцията позвъни Евгени Беневречки, председател на Федерацията на таксиметровите водачи и превозвачи. Той заяви, че не подкрепя утрешния протест и че не желае да бъде въвличан в политически и синдикални мероприятия. Г-н Беневречки изпрати и подписани от него декларации от 27 ноември,  че прекратява протестните действия и че напуска организацията  (която по думите му няма правна тежест, защото няма надлежна регистрация в Агенцията по вписванията). Публикуваме ги по негово настояване.   

Ключови думи:

таксита, протест, тарифи

Още

Привърженици на Тръмп се събират пред Капитолия

18.09.2021

2305
Служебният кабинет иска да плати 1,3 млрд. лв. за незаконни дейности

10.09.2021

5772
Протестиращи ресторантьори изгониха Тошко Йорданов и Мая Манолова

08.09.2021

4540