Медия без
политическа реклама

Свръхпечалбата на "ЛУКойл" у нас е над $100 млн. месечно

Графика показва драстично разминаване на котировките на руския петрол и цените на дизела и бензина у нас

14 Дек. 2022

"След началото на войната "ЛУКойл започва да реализира значителни печалби от продажбите си на българския пазар (и не само). Най-ясното доказателство е динамиката на цените на руския суров петрол „Уралс“ и цените на горивата".  Това коментира във Фейсбук икономистът Лъчезар Богданов, като прилага и графика, която съвсем ясно илюстрира думите му.

 

 От началото на 2021 г. до първата седмица на декември 2022 г. руският суров петрол е поскъпнал от 45 евро до 51 евро на барел - или около 12%. В същото време безоловният бензин (цена преди акциз и ДДС) е поскъпнал с 94% (почти двойно!), а на дизелът – със 137% (значително над два пъти!), посочва Богданов.

Още по-драстично е разминаването в "трендовете" само в рамките на 2022 г.  В първата седмица на декември 2022 г. цената на руския петрол Е ВЕЧЕ ПО–НИСКА от тази преди 12 месеца – 51 евро при над 64 евро в първата седмица на декември 2021 г. Но цените на бензина са с близо 20% по-високи, а на дизела – с над 45%, !

"България издейства в рамките на ЕС дерогация от ембаргото за руски петрол в полза на „ЛУКойл“. Руският петрол след началото на войната се продава с отстъпка от пазарната цена (ако сравним с „Брент“), която варира, но при стойностите досега можем да говорим за „свръхпечалби“ от над 100 млн. долара на месец, изчислява икономистът, като пояснава как е калкулирал тази стойност:

"Проследяваме динамиката на котировките на суровия нефт „Уралс“, преизчислени в евро и средните цени на дребно на българския пазар на бензина и дизела (преди облагане с акциз и данък) на седмична база. ДО НАЧАЛОТО на войната горе-долу цените на суровия петрол и цените в България се движат успоредно. СЛЕД НАЧАЛОТО на войната кривите се раздалечават - цената на руския суров петрол се стабилизира и после спада значително, докато цените на горивата, които плащат българските потребители остава значително „отгоре“ – вижте защрихованото в сиво на графиката!

"Картинката е ясна – този марж е допълнителна печалба на руската петролна компания. Засега няма предложен ефективен механизъм поне част от „ползата“ от дерогацията да се върне към българските потребители или да постъпи в бюджета", заключава Лъчезар Богданов. 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?