Quantcast

Медия без
политическа реклама

Сърбия и Унгария възроптаха срещу българските такси за газ

Тръбата е наша и ние решаваме каква да е цената, те да си търсят алтернатива, контрира депутат от ПП-ДБ

14 Окт. 2023
ЕПА/БГНЕС
Сръбският президент Александър Вучич (в средата) и унгарският премиер Виктор Орбан (вляво) са недоволни от увеличените такси за газа от България към страните им

Сръбският президент Александър Вучич обяви, че ще проведе разговор с българския си колега Румен Радев по повод на увеличаването на транзитните такси за пренос на газ, които бяха одобрени от Народното събрание.

„За нас това е голям проблем. Това ще доведе до драстично увеличение на цената на газа с допълнителни 100 евро за 1000 куб.м. газ. Това е ужасяващо увеличение и ние ще разговаряме с тях. И това не трябва да бъде валидно за Сърбия“, твърди Вучич, цитиран от БГНЕС.

Проблеми от новите транзитни такси има и за Унгария, съобщава Bloomberg. 

Решението на българския парламент предизвика критики в страната, тъй като тя получава голяма част от транзитния газ. Унгарският външен министър Петер Сиярто разкритикува таксите като неприемливи, заявявайки, че застрашават европейската солидарност. "Само вчера той се оплака от поскъпването на транзита на петрол през Украйна, като отбеляза нежеланието си да види още по-голям ръст, а сега България наля масло в огъня и не е сигурно, че е за последно", изтъква Bloomberg.

В отговор на критиките от Сърбия и Унгария депутатът от ПП-ДБ Венко Сабрутев заяви пред БНР:

"България сама решава какви такси да въвежда за транзитирането на газ през нейна територия. Тръбата е българска и ние решаваме какви ще са таксите. Унгария и Сърбия да си търсят алтернатива. Това е право на държавата, която е собственик на тръбата. Това е общоевропейска политика за намаляване на приходите на Русия от продажбата на природен газ, петролни продукти и т.н. Ние сме част от голямото европейско семейство, което не иска войната в Украйна. Ние трябва да направим с икономически мерки Русия да не влиза в нея“.

Сабрутев подчерта, че транзитните такси, които Русия плаща на България са „ужасно ниски“.

От 13 октомври е в сила такса от 20 лв./МВтч., която се отнася до вноса и транзита на руския газ. Това стана с приетите от Народното събрание промени в Закона за контрол по прилагане на ограничителните мерки с оглед на действията на Русия, дестабилизиращи положението в Украйна, публикувани във вчерашния брой на Държавен вестник.

Сърбия (и Унгария) внася руски природен газ от България по т.нар. „Балкански поток“ - газопровод, който е продължение на „Турски поток“.

Още по темата