Медия без
политическа реклама

Съдът пусна отново ТЕЦ "Брикел"

03 Авг. 2022
Кирил Петков на внезапна проверка в ТЕЦ "Брикел" преди дни.
БГНЕС
Кирил Петков на внезапна проверка в ТЕЦ "Брикел" преди дни.

ТЕЦ "Брикел" ще продължи да работи, след като Административният съд в Стара Загора отмени заповедта за спиране на производствената дейност на предприятието, съобщи БНР. Засега повече подробности не са известни.

Принудителната мярка беше наложена на 29 юли от РИОСВ - Стара Загора след проверка на бившия премиер Кирил Петков и екоминистъра в неговия кабинет Борислав Сандов. Тогава Сандов обясни:

"Затваряме ТЕЦ "Брикел", защото не отговаря на екологичните изисквания, европейските норми и българското законодателство. Собствениците не желаят да модернизират предприятието, така че да не замърсява околната среда и да не уврежда човешкото здраве. Миналата година предприятието е работило над средногодишната норма на серни диоксиди. От 15 декември 2021 г. е с ново комплексно разрешително, но явно не желае да се съобрази с новите условия в него, защото не е подписало протокол за него.

Централата трябва да работи с 80% въглища и 20% биомаса/слама, а в отчетите си сочи, че съотношението е 50 на 50. При посещението ни казаха, че работи на 100% въглища. Къде е разликата - за сламата не се плащат въглеродни емисии и за да плащат двойно по-малко емисии, докладват съотношение 50 на 50. На място обаче се вижда, че те нямат слама и само по документи декларират това гориво.

Всяко предприятие работи със собствен мониторинг и докладва, но това е порочен механизъм, защото замърсителят трябва сам да докладва нарушения. Но дори и по данни на собствения мониторинг, операторът отчита превишения. А нашата мобилна станция, поставена вече на правилното място, при проверката с премиера достигна максималния си капацитет на измерване, повече от това не можеше да измери".

Сандов предупреди, че за да заработи отново, ТЕЦ "Брикел" трябва да приведе параметрите си в съответствие с условията на българското и европейското законодателство, да няма неорганизирани емисии, включително и тези, които излизат през цялата сграда и през т.нар. байпасен комин, който е само за аварийни ситуации.

 

Припомняме какво е да живееш в Гълъбово:

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?