Quantcast

Медия без
политическа реклама

Спецов: Разследваме укриването на данъци от руска петролна фирма

Пред румънски вестник шефът на НАП съобщава, че авторите на заплахите срещу семейството му са разрити

27 Ноем. 2021Обновена

Шефът на НАП Румен Спецов е дал необичайно за него пространно интервю за румънския вестник "Либертатя". Спецов е бил в Румъния, за да събере данни за работата на голяма петролна руска компания, която отдавна има дейност и в България. Той отбелязва, че компанията през последните 10 години отчита загуби, въпреки че е една от най-големите на пазара в страната. Спецов уточнява, че около нея има куп други фирми, включително български, които работят по такъв начин, че печалбите се оказват в Швейцария или офшорни компании. По същия начин компанията действала и в Румъния. Въпреки настояването на журналиста Спецов отказва да назове името й, въпреки че е очевидно коя е компанията. 

"Дневник" припомня изказване на Асен Василев като финансов министър, че "Лукойл Нефтохим Бургас" е започнала да плаща данък печалба. През лятото той съобщава в интервю за "Дневник", че  компанията винаги е на загуба, поради което не плаща и данъци в България.

Пред румънския вестник Спецов казва, че специалните служби са разкрили кой е отправял заплахи към семейството му. Това става известно за първи път. Преди 2 месеца Асен Василев съобщи за заплахите към семейството на Спецов, което живее в Дубай, също по странен начин в интервю за бТВ. Тогава вътрешният министър Бойко Рашков научи за заплахите от телевизията. 

На въпрос на водещия дали и новата партия "Продължаваме промяната" няма да се поддаде на изкушенията на властта, Спецов казва, че "никой от "Продължаваме промяната" не е влязъл в политиката да прави пари". Шефът на НАП отговаря доста информирано за ПП, въпреки че не е известно да е член на новата партия. Той дава за пример съпредседателите на политическата сила Асен Василев и Кирил Петков, които "имат успешен бизнес и са милионери". За себе си казва, че семейството му продължава да живее в Дубай. Шефът на НАП разказва и как агенцията е успяла да събере за първите 6 месеца на 2021 г. с 20% повече приходи в сравнение със същия период на 2020 г. Тези пари били насочени към пенсионерите. Той обяснява, че родителите му, които са пенсионери, получават по около 200 евро пенсия,  с която е невъзможно да се живее. От разказа му става ясно, че е напуснал НАП през 2015 г. заради ГЕРБ и Бойко Борисов, които били направили държава в държавата. "Ръководих в НАП отдела за борба с измамите, но се видя, че не мога да работя. Тази година, когато ме поканиха да се върна, видях , че има надежда. Доверих се на финансовия министър Василев, познавах и хората в НАП", казва Спецов. 

Това, което го впечатлява в румънския опит е, "антикорупционна политика, която се провежда повече от 10 години и която пряко подобрява икономиката. Второто нещо е данъчната система. Изглежда, че прилагаме подобни стратегии за ниски преки данъци, като същевременно увеличаваме събираемостта и намаляваме сивата икономика. Ние работим отлично с ANAF(румънската НАП) в областта на ДДС измами с участието на български и румънски фирми и непрекъснато развиваме сътрудничеството си."

Оказва се, че българските данъчни имат по-високи заплати от румънските си колеги. Началната заплата е 700 евро плюс тримесечни бонус, разказва Спецов. Шеф на отдел получава 2000 евро и бонуси. По повод проверката на фирмата, която е притежавал и след това прехвърлил на бедняк и която се оказа с над милион неплатен ДДС, Спецов отговаря, че целият случай бил политическа атака и че всичко е наред. 

 

Още по темата