Quantcast

Медия без
политическа реклама

Софиянци ще плащат най-скъпия нощен ток

АЕЦ "Козлодуй" иска 70 лв. за мегаватчас от 1 юли, а ТЕЦ "Бобов дол" - 6 пъти повече

Илияна Кирилова

Храните може и да поевтинеят през лятото, но токът ще поскъпне. Това предвещават заявленията на доставчиците на електроенергия, внесени в Комисията за енергийно и водно регулиране. На пръв поглед промените не са драматични. Но дяволът е в детайлите -  като т. нар. цени за пренос и за достъп, заради които сметките стават все по-неразбираеми за обикновения човек.

„Електрохолд“ - доставчикът за Западна България, вкл. София, смята да увеличи цената на тока през нощта, при това двойно. Ако КЕВР одобри предложението, в столицата, Дупница, Кюстендил и т.н. ще плащат по най-скъпата нощна тарифа - 0,041 лв./kWh. За сравнение в другите два района на страната заявките са за 0.02 и 0.021 лв.за киловатчас в периода 22.00-6.00 ч.  

EВН пък планира символично понижение на цената на ел. енергията, но иска да промени  начина, по който начислява т. нар. цена за достъп. Сега за "достъп" до електроразпределителната мрежа абонатите плащат по 0,00885 лв./kWh. Но от 1 юли предприятието предлага цената за достъп да стане 0,02601 лв. и да се пресмята не в киловатчас, а в киловати на ден. Това означава, че дори потреблението за месеца да е нула, за апартамента/къщата/вилата ще плаща за осигурена мощност. Което е вариация на старата идея за такса "мощност", или такса "електомер" - електрокомпаниите отдавна напират да получават приходи за всеки присъединен към мрежата имот, независимо дали ползва ток или  е необитаем. .  

Не е ясно дали енегийният регулатор ще одобри тази иновация на групата "ЕВН".  Ако това се случи, вероятно и другите доставчици ще въведат фактуриране в мегавати на ден.

 

Ценова ножица

Производителите на електроенергия също загряват за повишения. АЕЦ "Козлодуй", която осигурява по-голямата част от тока за регулирания пазар, иска увеличение на цената от 60.96 лв./МВтч без ДДС сега на 69.77 лв. от 1 юли. Дори при такова поскъпване атомният ток ще остане недостижимо евтин.  За сравнение държавната ТЕЦ "Марица изток 2" е подала заявление за 329.98 лв., свързваните с бизнесмена Христо Ковачки тецове "Бобов дол" и "Марица 3" отиват над 430 лв., а "Топлофикация Русе" е внесла за утвърждаване "неприлично предложение" за 472 лв. от юли нататък.


Предстои КЕВР да анализира всички ценови предложения на производители, мрежови оператори, разпределителни компании и доставчици и да направи свои разчети, преди да се произнесе.  

Ключови думи:

нови тарифи на тока, КЕВР

Още по темата