Медия без
политическа реклама

Сметките за ток растат, а за природен газ намаляват

Абонатите с газово отопление ще изкарат най-спокойно зимата

Абонати с централно парно се чудят защо пестят, а сметките им пак са високи.


Новата година изненада много потребители на ток с двойно по-високи сметки за декември. Традиционно месецът се характеризира с повишена консумация на електроенергия спрямо ноември, но хората се оплакват, че сметките им за електричество са драстично по-високи и от ноемврийските, и в сравнение с декември 2022 г.

Сред засегнатите е домакинство, което е получило 435 лева фактура за ток за декември - при 300 лв. предния месец. От 480 лева сметка се оплака потребител, който преди е плащал по 90-110 лева. 

Сметките за ток и парно за декември вече пристигат и социалните мрежи завряха от недоволство. Много хора се оплакват, че  сумите, които виждат във фактурите, надминават и най-лошите им очаквания. За април - 55 лв. за ток, до октомври - по 90-100 лева, за ноември - 157 лв.

Тъй като този декември е бил толкова студен, колкото и предната година, сметката би била трябвало да е повишена само с
разликата в цената на годишна база, която е малка  –  от 1 юли 2023 елекроенерегията поскъпна с 3,6% за клиентите на "Електро холд" и с 5.43% за абонатите на ЕНЕРГО-ПРО (без ДДС). Но фактическите разлики са драстично по-големи.

Оплаквания идват от цялата страна. От трите електроразпределителни компании обясниха, че сметките са повишени, защото много семейства са избрали да се отопляват с електричество. Казват, че през зимата по принцип потреблението нараства със 70%. Въпреки това, като съпоставят едни и същи времеви интервали, потребителите твърдят, че разходите им за ток са скочили двойно. Мнозина се съмняват в "надписване" на сметките. 

Съвсем други са настроенията сред газифицираните домакинства. Цената на природният газ се понижава осезаемо, като прогнозите са тази тенденция да се задържи и през идните месеци. Потребителите, които се отопляват с природен газ, са спокойни, че в разгара на зимния сезон сметките им ще бъдат значително по-ниски в сравнение с онези, които ползват електроенергия.

В първия ден от новата година Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) утвърди 77,60 лв. MWh за природния газ за януари. Цената е с 11,31 % по-ниска от декември.


Сравнението на цените на енергийните източници през януари тази година показва, че природният газ е най-изгодният избор за българските домакинства (0,135 лв. /kWh с ДДС). За януари цената му е по-ниска с 11,31%, спрямо декември 2023 г., а през февруари се очаква намаление с още 6%.

От друга страна се очаква токът за бита да поскъпне с около 40% след промените, внесени от Министерския съвет, считано от 1 юли 2024 г. – ако се случи дълго отлаганата либерализация на цените за домакинствата. 
Природният газ възвърна позициите си на най-евтината и икономична енергия за отопление. Предвид диверсификацията и развиващата се енергийна инфраструктура занапред се очертава дългосрочно благоприятно отражение върху цената на газа, посочват енергийните експерти.

Строителните предприемачи инвестират все по-често в иновативни системи за отопляване на сградите, като отчитат, че при избора на жилище хората се интересуват от възможността за газификация. 

Още по темата