Медия без
политическа реклама

Служебният кабинет дава три месеца на "Лукойл" да изнася горива

02 Дек. 2022
Илияна Кирилова

Горивата, произведени в бургарската рафинерия "Лукойл Нефтохим", да могат да се изнасят за страни от ЕС или трети страни до 5 март 2023 г. Това решение е взело днес служебното правителство, става ясно от прессъобщение на МС, получено в късния следобед. В същото време кабинетът на Гълъб Донев отменя забраната за износ на нефтопродукти, произведени от руски нефт от 5 декември тази година, наложена от правителството на Кирил Петков. 

С решението на служебния кабинет се разрешава също така страната да внася руски суров нефт, превозван по море и на нефтопродукти съгласно дерогацията, която България получи за периода 5 декември 2022 г. до 31 декември 2024 г.

В прессъобщението на МС се посочва, че за някои нефтопродукти все пак ще има изключение от забраната за износ, както и за случаите на корабно зареждане. Решението на служебния кабинет все още не е качено на сайта на МС и няма информация за какви изключения става дума. Вероятно се визират определени нефтопродукти, които са забранени за използване в ЕС заради еконормите и които "Лукойл" реализира на трети страни.

Това съобщение идва на фона на споровете през последните седмици дали страната ни може да изнася след 5 декември нефтопродукти, получени от руски петрол. На тази дата влиза в сила ембаргото на ЕС.

В парламента вече има внесен законопроект на ДПС, който предвижда пълна забрана на износа на продукцията на бургаската рафинерия, произведена от руски петрол, без преходни периоди. 

При новата забрана, наложена от служебния кабинет с днешното решение, остава неизвестно какво ще се случи с решението на "Лукойл" да преместят изцяло икономическата си дейност в страната и тук да плащат всички данъци. От рафинерията обещаха да прехвърлят цялата си икономическа дейност в България, вместо да прилагат съществуващата в момента схема за работа на ишлеме. По изчисления на служебното правителство това ще доведе до рязък ръст на постъпленията в хазната от облагане на печалбата на рафинерията с новия налог върху свръхпечалбите. Очаква се тази година от него в хазната по линия на рафинерията да постъпят 100 млн. лв., а догодина - 700 млн. лв. Условие да се случи всичко това бе запазване на възможността за износ. Не е ясно доколко рафинерията ще е съгласна с дадената тримесечна отсрочка и допуснатите изключения за отделни видове продукти. При забрана на износа от "ЛУКойл Нефтохим Бургас" заявиха, че ще са принудени да затворят. Към момента няма яснота и с какви аргументи се обяснява дадената 3-месечна отсрочка.

 

Още по темата:

 

Новото италианско правителство, начело с министър-председателката Джорджа Мелони, постави в четвъртък рафинерията на руския петролен гигант "Лукойл" в Приоло, Сицилия, под временно управление на държавата, за да избегне нейното затваряне и да гарантира непрекъснатостта

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?