Медия без
политическа реклама

Служебната власт разпределя в последния момент поръчки за стотици милиони

Оферти за поддържане на републиканските пътища са оценени в предпоследния работен ден на кабинета "Донев"

МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

Служебната власт, която официално приключи вчера, стигна невиждани висоти в скандалното разпределяне на пътни поръчки. Конкурсните комисии към Агенция "Пътна инфраструктура" са извършвали светкавични действия по обявените процедури за пътно поддържане за следващите четири години. Така са поставени нови рекорди по бързо разпределяне на поръчки – оферти за стотици милиони левове са оценени буквално за един ден.

Това показва прегледът на публикуваните в профила на купувача документи по обявените поръчки. За скоростното преминаване към оценяване на оферти първо писа „Медияпул“. Към този момент комисиите още не бяха класирали фирмите, а бяха пристъпили  към отваряне на ценови оферти. Оказа се, че вече и класирането е факт – буквално часове след отварянето на ценовите предложения. Общата стойност на новите поръчки за пътно поддържане е 3,6 млрд. лв.

Един единствен ден е бил необходим на конкурсната комисия да излезе с доклад за класиране за пътното поддържане на републиканската пътна мрежа на територията на Кърджали. Ценовите оферти за тази обособена позиция са отворени на 2 юни в 16:45 минути, тоест в края на последния работен ден – петък. Веднага след уикенда в понеделник конкурсната комисия вече е готова с класирането и предлага за изпълнител да бъде одобрено обединението ДЗЗД „ТРЗП Кърджали“.

Подобни действия в работата на комисията могат да бъдат определени само като суперсветкавични, като за алиби вероятно ще се използва факта, че до оценка е допусната само една ценова оферта, коментират експерти. По тази позиция останалите двама кандидати са отстранени при отварянето на ценовите предложения в петък.

Същите светкавични действия са приложени и към пътното поддържане в ОПУ Пловдив. Тук ценовите оферти са отворени на 2 юни, петък, в 16 часа. На това заседание са отстранени трима от общо четирима кандидата, а докладът за класирането на единственият допуснат е факт на 5 юни, понеделник. В него комисията предлага за изпълнител да бъде определен „Европейски пътища“ АД.

И в момента на писане на този текст продължиха да излизат решения за класиране на фирми по същата схема. В 13:03 минути бе публикувано решение за класиране за ОПУ Стара Загора и ОПУ Сливен. Ценовите оферти за ОПУ Стара Загора бяха отворени в понеделник, за ОПУ Сливен – на 2 юни, петък. И в двете области са допуснати до класиране само един кандидат, отстранени са по един и за двете позиции. Възможно е до края на деня да излязат още решения за класиране. Продължава и отварянето на ценови оферти.

Впечатление почти при всички обособени позиции прави поголовното отстраняване на кандидати и допускането до разглеждане на оферти на една единствена фирма. В момента тече оценяване на оферти за 4 от районите на страната, за два от тях класирането излезе през май и при много от пътните управления статуквото бе препотвърдено, като досегашни играчи като предприемача Велико Желев запазиха позициите си.

РЕАКЦИЯ

Бившият вече премиер Гълъб Донев определи като пълна лъжа, че скоростно са раздадени близо 4 милиарди лева на пътни фирми в последните дни на служебното правителство.

"Как са били раздадени - в чували, в сакчета?", иронично попита той в интервю пред бТВ.

"Няма никакви преведени пари на пътностроителните фирми. Направени са обществени поръчки още през февруари месец, сега излизат резултатите, но няма нито един сключен договор, нито преведени пари. Сега редовният министър може да вземе решение за тях", обясни Донев.

Той обяви, че за първи път неговото правителство е провело обществени поръчки за пътната поддръжка. И уточни, че по време на управлението си служебното правителство е изхарчило около 780 милиона за пътна поддръжка.

 

 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

пътно строителство, АПИ

Още по темата