Quantcast
След шпионския скандал Русия спря полетите с туристи към България | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Икономика

След шпионския скандал Русия спря полетите с туристи към България

Туроператорите имат информация, че българското посолство в Москва не издава визи
13 772
 Илияна Кирилова

След шпионския скандал, в който прокуратурата обвини ГРУ за взривове във военни складове у нас, Русия спира полетите на своите туристи за България точно преди началото на летния сезон. Това обяви за сайта "TravelNews" Евелина Пулева, член на УС на Бургаската регионална туристическа камара. Последният полет на руската авиокомпания S7 до Бургас ще бъде на 9 май, каза тя. Досега се осъществяваше по един полет седмично от края на март.

Спирането на полетите се случва след призива на руския политик Владимир Жириновски,  който поиска държавата официално да забрани купуването на имоти в България, както и пътуванията до страната ни с туристическа цел. Туроператорите имат информация от руски граждани, че в момента българското посолство в Москва не издава визи. „Притеснени сме за сезона. Положението е тежко и не можем да издържим втори сезон без руски, германски и британски туристи, които са сред най-важните гости за големите курорти“, коментира Евелина Пулева. Според нея служебното правителство трябва да вземе спешни мерки.

Преди седмица след изгонването на поредния руски дипломат от България, страна ни бе поставена в поставена в списъка с неприятелските на Русия държави. Причината са събитията от последните дни, когато българската прокуратура обяви за руска връзка с 4 взрива в складове и производствени помещения на заводи за утилизация на взривни вещества, производство на оръжие и боеприпаси, станали в последните 10 години. По този повод вчера външният министър Екатерина Захариева уведоми русия посланик Елеонора Митрофанова, че пом.-военният аташе на руското посолство в София е обявен за персона нон грата и до 5 май трябва да напусне страната.

 

Още

Торино - култура, шоколад, гурме... и още нещо
В Русия откриха два паметника на Железния Феликс в един ден

15.09.2021

602
Българи и румънци спасиха летните курорти

14.09.2021

1163