Медия без
политическа реклама

Скандален участък от тол системата край София се оказа незаконен

ДНСК установила, че камерите, следящи за неплатени пътни такси в Божурище, са монтирани без разрешително за строеж

Участък от тол системата в близост до София се оказа незаконен. Става дума за контролна точка на републиканския път I-8, край Божурище. Мястото е печално известно със скандала и протестите на жители на Пролеша и други съседни села, които се оказаха глобени с милиони, защото са пътували до столицата и обратно без винетки - въпреки че властите ги бяха уверили, че няма нужда да плащат пътни такси.

Жители на софийските села Пролеша и Хераково от община Божурище излязоха на протест заради глоби след шофиране до столицата без винетки.

 

Сега се разбира, че камерите на тол системата, поставени да ловят нарушители, са монтирани върху съоръжение, за което не е издадено разрешение за строеж. Следователно цялата контролна дейност в тази точка от тол системата, е нелегитимна и всички наложени глоби за неплатени тол такси и винетки може да отпаднат.

 

Разкритията за поредния дефект в прословувата система за електронно събиране на пътните такси, идват от Института за пътна безопасност. От ИПБ се позовава на писмо от Регионалната дирекция за национален строителен контрол – София-област, в което се посочва, че за изградената на път I-8, гр. Божурище, контролна единица на тол системата липсва разрешително за строеж. 

Това означава, че поставените камери на тол-системата са върху незаконно изградено съоръжение и че наложените за десетки милиони левове глоби в този участък могат да бъдат оспорени в съда, коментират експертите на неправителствената организация. И съобщават, че юристите на ИПБ ще заведат стотици дела по този казус.

Междувременно се натрупа огромно недоволство срещу тол-системата - заради абсурдното натрупване на много санкции за едно и също нарушение, без нарушителят да е известен за това и без да са правени опити глобите да бъдат събрани. Наскоро служебният министърът на регионалното развитие Иван Шишков обяви, че решението на проблема е да се сложи лимит на броя на санкциите за един нарушител.  

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата