Quantcast

Медия без
политическа реклама

Ще има и глоби за фалшиви сигнали за укрити данъци и осигуровки

Бонусите от 10% за верни сигнали ще се плащат месец след постъпването на парите в хазната

31 Май 2022

Спорната идея за въвеждане на финансови бонуси за хора, помогнали с информацията на данъчните да съберат укрити данъци и осигуровки, започва да придобива плътност. Пред Нова тв депутатът от „Продължаваме промяната“ Искрен Митев разясни детайли по предложението, което е планирано да влезе в сила от януари, 2023 година. Идеята е гражданите и фирмите, помогнали с информация да бъдат разкрити неплатени данъци и осигуровки, да получават 10% от установената от данъчните сума.

„Идеята на този законопроект е да има повече приходи в държавата, хората и бизнеса да помогнат за повишаване на събираемостта“, обясни Митев. Според него обаче в такъв законопроект следва да се изчистят много спорни въпроси и детайли.

„Има няколко условия към законопроекта. Едно от тях е да се осигури анонимност на лицата, подали сигнал. Друго е минималният праг от укрити данъци при подаване на сигнал да е 3000 лева. А трето са санкциите, които ще се прилагат при злоупотреби и подаване на фалшиви сигнали“, обясни Митев. Според него  има начин да се предотврати набеждаването на задължени лица с въвеждането на санкции. „При 3 сигнала, които излязат без резултат, ще бъдете санкционирани“, обясни Митев. Според него тази мярка е била много малко обсъждана на проведения в понеделник Национален съвет за тристранно сътрудничество и е била приета добре. В същото време от БСК обясниха, че не могат да коментират мярката по същество, защото не разполагат с достатъчно детайли за законопроекта.

Прагът от 3000 лв. укрити данъци в момента съществува в Наказателния кодекс, като при нарушения над него извършителите подлежат на наказателно преследване. Санкцията за укриване на данъци в големи размери, над 3000 лв., е лишаване от свобода от 1 до 6 години и глоба до 2000 лв. Митев обясни, че за да се работи по постъпили сигнали, ще са необходими доказателства за подадената информация, но още не е ясно какви биха могли да са те.

 

Повече по темата: 

Четворната коалиция планира спорен стимул за повишаване на събираемостта на данъци и осигуровки. Правителството предлага от 2023 г. да бъде въведен бонус за всеки гражданин и фирма, помогнали на данъчните с информация да установят укрити данъци и осигуровки.

 

Още по темата