Quantcast

Медия без
политическа реклама

Шест причини да изберем газовото отопление вкъщи

Когато взимаме решение как да отопляваме дома си, добре е да знаем какви са предимствата и недостатъците на различните енергийни източници, така че да направим най-добрия избор. Тук ще разгледаме по-подробно природния газ, който благодарение на своите предимства е и най-предпочитаният енергиен източник за отопление сред домакинствата в ЕС.

 

За разлика от твърдите горива, като въглища, дърва и пелети, при отопляването на жилището с природен газ не се налага ежедневно зареждане и почистване на отоплителния уред, за да се поддържа желаната температура, което прави използването на този енергоизточник много лесно и удобно. При него не се отделят сажди и прах, които не само замърсяват стаите, но и са изключително вредни за здравето. Природният газ осигурява по-голям комфорт вкъщи дори от отоплението с електроенергия, защото не изсушава въздуха в помещенията, което е характерно за климатиците.

Друго важно предимство при отоплението с природен газ е възможността за контрол на потреблението в зависимост от индивидуалните енергийни нужди. Всеки, който е избрал това решение за дома си, може да ползва толкова енергия, колкото пожелае по всяко време.

Газовите уреди имат много висок коефициент на полезно действие, което ги прави изключително ефективни и икономични. Съвременните технологични решения също така позволяват дистанционно управление и програмиране на газовия уред в зависимост от желаната температура за всяко помещение в жилището, което от своя страна допълнително оптимизира месечния разход за енергия.

Въпреки че предимствата на природния газ често остават пренебрегвани в енергийните политики на страната, те не трябва да остават скрити за обществото. Над 140 хил. домакинства в България избраха отоплението с природен газ за своя дом, като тенденцията е техният брой да нараства.

Още по темата