Медия без
политическа реклама

Русия изпадна на трето място като доставчик на газ за Европа

Най-големият източник за внос е втечненият метан, на второ място - Норвегия

26 Май 2022
Фейсбук/Георги Ангелов

Пазарният дял на руския газ в Европейския съюз е спаднал наполовина, според последните данни за вноса на газ. Русия е изпаднала на трето място като пазарен дял на природен газ в Европа. Тези данни съобщи във Фейсбук икономистът Георги Ангелов, като цитира последните данни за вноса на газ. "Русия не просто изгуби лидерската си роля на пазара на природен газ в Европа - Русия дори изпадна на трето място. В последно време най-големият източник за внос на природен газ е втечненият газ (36% дял), на второ място е Норвегия (32%) и едва на трето място е Русия (21%)", написа Ангелов. Той се позовава на данни от Bruegel, европейски мозъчен тръст и ENTSO-G - европейската мрежа на операторите на преносни системи за газ.

Икономистът припомня, че преди година ситуацията беше точно обратната - Русия държеше лидерството в европейския газов пазар, следвана от Норвегия, а втечненият газ беше на трето място. Подкопаването на лидерската позиция на Русия според него е логично - 900% поскъпване на руския газ го направи неконкурентен, а и клиентите се замислят дали е разумно да се работи с доставчик, който може еднолично да манипулира пазара и да вдига цените, когато му хрумне.

Остатъчният пазарен дял на Русия от 21% все пак не е малък и "Газпром" има огромно влияние върху европейския пазар - просто защото на този етап няма достатъчно инфраструктура, за да се замени изцяло руският газ, обяснява Ангелов. И допълва, че особено фрапантен случай е Германия, която е в преговори с Катар за дългосрочни доставки на газ - но Германия няма нито един терминал за втечнен газ и съответно в момента не може да внесе и един кубичен метър газ от Катар. Т.е. ако в момента спре руският газ, Германия ще изпита дефицит на газ. Германия обаче строи шест терминала за втечнен газ - няколко от тях са плаващи и ще бъдат инсталирани още тази зима.

Миналата седмица Финландия и Естония също подписаха договор за инсталиране на плаващ терминал за втечнен газ, който се очаква да влезе в експлоатация още през октомври тази година. Много други терминали също са в строеж - над 30 проекта за терминали се подготвят в Европа, включително половин дузина в нашия регион, посочва икономистът.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата