Медия без
политическа реклама

Румънски превозвачи искат България да е аут от Шенген

Фирмите са гневни от дългите проверки по границата

14 Февр. 2024

Румънски превозвачи се разбунтуваха заради блокирането на камиони на границата с България и настояват като крайна мярка Румъния да се отдели от България в процеса на присъединяване към Шенген, ако проблемът продължи. 

Според превозвачите българските власти извършват неправомерен контрол на камиони, регистрирани в Румъния, превозващи стоки от и за Австрия". В резултат на този контрол камионите остават блокирани  дълги периоди от време, достигащи седем дни, на българо-румънската граница, съобщава БТА. С цел да бъде прекратена тази практика от сектора настояват за спешна намеса на министър-председателя на Румъния, министъра на транспорта и инфраструктурата, министъра на външните работи и румънския посланик в София. В началото на годината превозвачите са  уведомили Европейската комисия, както и съответните органи в Румъния и България за проблема, но българските власти запазват практиката си да спират за периоди от по седем дни превозните средства със стоки за Австрия, твърдят фирмите от Националния съюз на автомобилните превозвачи в Румъния. 

„Румънските автомобилни превозвачи са силно засегнати „от непрозрачната работа на новата система за виртуални опашки на ГКПП, въведена от българските власти миналото лято”, твърдят още от организацията. Оттам допълват, че частният оператор ТИР Паркинг Русе управлява “както си иска” виртуалната опашка, както и повечето паркинги за камиони на границата между България и Румъния.

„Няма процедура за информация и докладване за широката общественост или за потребителите. Румънските превозвачи са дискриминирани на паркингите, управлявани от ТИР Паркинг Русе, където са принудени да плащат над три пъти по-високи цени от българските си конкуренти и да чакат 30 часа за преминаване на границата между България и Румъния, докато българските превозвачи имат право да преминават границата много по-бързо“, се казва още в документа. Според позицията всички транспортни оператори, които изберат да използват други паркинги в Русе, чакат значително по-дълго време, за да преминат границата, отколкото ако използват ТИР Паркинг Русе. 

„Днес румънските транспортни оператори обвиняват в дискриминационно отношение българските власти и оператора на виртуалната опашка и паркингите в Русе”, пишат недоволните превозвачи и допълват, че българските превозвачи се облагодетелстват, като постепенно поемат договорите между Румъния и България, тъй като могат да правят няколко пътувания за една седмица, за разлика от румънските превозвачи, които са ограничени до едно пътуване седмично.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Русе

Още по темата