Медия без
политическа реклама

Росен Христов: Русия е решила „Газпром“ да не работи с нас

Не сме направили никакъв завой към Москва, твърди служебният енергиен министър

09 Септ. 2022Обновена
Росен Христов
БГНЕС
Росен Христов

Служебното правителство в София се опитва да поднови преговорите с руската компания „Газпром“ за доставки на газ, но в Москва е било взето решение да не се работи с българите. Това твърди служебният енергиен министър Росен Христов в интервю пред германската журналистка Ребека Щегман, предоставено на „Капитал“.

„Има решение в Русия "Газпром" да не работи с нас. Не знам доколко това е официално или не. Но ние се опитваме да изпратим съобщение до Русия, че сме готови да подновим преговорите в рамките на настоящия договор. При определени условия и това са условията, предоставени от Европейската комисия, които Германия също следва“, обяснява Христов. И допълва, че „не трябва да компенсираме или да правим политически ход, с който да угодим на "Газпром" и да го направим по-щастлив и сговорчив“.

Според него кабинетът „Петков“ е реагирал „много емоционално“ в отношенията с Русия. Той твърди, че Газпром е „вторият най-евтин доставчик на природен газ от тези, с които сме в комуникация или преговаряме“. Христов признава, че най-евтиният газ идва от Азербайджан, но допълва, че руският газ е „вариант, който трябва да проучим“. „Имам предвид, че имаме договор, който изтича в края на годината, имаме количества, които трябва да вземем - ако не вземем, има клауза, която е вземи или плати (take or pay). Така че потенциално рискуваме да отидем на арбитраж. Наистина не разбирам политизирането на този въпрос, трябва да мислим по практичен начин“, казва министърът.

Той се опитва да омаловажи склонността на правителството да преговаря с руския енергиен гигант. „Не сме направили никакъв завой. Ние вече сме договорили този газ. Всичко, което ни трябва, е да вземем договорения газ. Не обсъждаме нови договори. Не обсъждаме разширения. Не обсъждаме увеличаване на обемите“, заявява Христов.

По думите му, кабинетът планира да разнообрази доставките с газ от Турция и Гърция, както и да осигури слотове, на които да се доставя втечнен газ от големи компании като Cheniere, Sempra, European Totale Energie, Shell. „Тогава можем да кажем, че сме диверсифицирали и можем да стоим далеч от Русия“, смята министърът.

За отказа на служебното правителство от 6-те танкера с американски втечнен газ, договорен от кабинета „Петков“, Христов твърди, че „цялата сделка беше замислена по много грешен начин“ - първо е трябвало да бъдат запазени слотове, а след това да се поиска оферта. И хвърля отговорността за липсата на слотове на предишното правителство.

Той се обръща към немската журналистка с въпроса защо Германия купува руски газ, след като „трябва да е много щастлива“, че Москва спира доставките. „Защо цялото ви правителство, бизнес, журналисти се оплакват, наричат Русия ненадежден доставчик и че не доставя обещания газ? Чувствате ли, че след трети септември няма да се възобновят доставките на газ? Защо тогава Германия купува руски газ? Защо Франция купува руски газ? Защо Гърция купува руски газ? Много е лесно да си черно-бял“, разсъждава Христов.

Според служебния министър на 1 октомври трябва да започнем да получаваме газ през интерконектора с Гърция.

Енергийният експерт Васко Начев определи казаното от Христов в интервюто като неадекватно. Той припомня, че още от самото начало на работа на служебния кабинет е било ясно нежеланието на руснаците да изпълняват договора си с България, защото ние сме много малък пазар за тях. „Шамарът е много силен и сега се чудят как да излязат от положението“, коментира той за „Сега“ ситуацията, в която е попаднал служебният кабинет по казуса с доставките от „Газпром“. Начев припомни своите прогнози, че руснаците няма изобщо да се съгласят да доставят газ за България. Според него в крайна сметка ще се пусне интерконекторът, защото кабинетът вече няма как да оправдава опитите си да забавя още нещата. „Цялата дандания около него от страна на временното правителство е за да могат служебните министри да отчитат дейност и да привличат вниманието върху себе си“, смята енергийният експерт.

Иван Хиновски от Българския енергиен и минен форум смята, че руснаците постъпват нелогично, като не ни доставят газ, защото така губят приходи. По думите обаче страната ни няма да има проблем с доставките през зимата. На пазара има много метан и даже цените на борсите вече падат. „Очаквам природният газ в Европа да продължава да поевтинява, защото има нарастващо предлагане“, прогнозира той.

Служебният кабинет, който тръгна с насаждане на паника и с гръмки обещания да овладее "хаоса и кризата в енергетиката", показва плашеща некомпетентност и потайност. Вече цял месец е дълбок секрет какво точно върши т. нар.

„Демократична България“ поиска незабавното отстраняване на служебния министър на енергетиката Росен Христов заради „пълният провал в управлението на газовата криза, опита България отново да се постави в зависимост от „Газпром“ и режима на Путин, чрез подновяване на преговорите и отказа на вече договорените 6 танкера с втечнен газ“, става ясно от прессъобщение, разпространено до медиите. 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата