Медия без
политическа реклама

Ретровлак вози "мама, татко и аз" за 170 лв. на 1 юни

БДЖ рекламира атракции за Деня на детето по Родопската теснолинейка, в Перник и Копривщица

Това е пълният маршрут на Родопската теснолинейка.
БДЖ
Това е пълният маршрут на Родопската теснолинейка.

БДЖ обяви, че ще зарадва деца и родители с жп атракция послучай 1 юни - пътуване с влак, теглен от старомоден парен локомотив.

В Деня на детето атракционните композиции ще движат по два маршрута: Септември - Велинград (част от трасето на прочутата Родопска теснолинейка) и София - Перник. Пътуванията ще бъдат гарнирани с интересни събития и изненади, обещават от БДЖ.

Прави впечатление обаче, че билетите за празничните влакчета не са никак евтини. За отсечката по Родопската теснолинейка например първоюнската цена в двете посоки е 68 лв. за възрастен, а за дете - с 50% по-ниска. Това означава, че ако мама и тате решат на 1 юни да покажат на детето какво е парен локомотив и колко красива е природата на Западните Родопи, ще трябва да платят за воаяжа общо 170 лева. 

На 1 май влакчето с парния локомотив ще отпътува от гара Септември в 09:15 ч. и ще пристигне във Велинград в 12:00 ч. От БДЖ поясняват, че са подготвили "приятни изненади по повод на своята 135-годишнина". По пътя ще има две спирания - на гарите Варвара и Долене, където пътниците ще могат да разглеждат и снимат прекрасния пейзаж. В курортния Велинград са предвидени два часа за разходка. Отпътуването е в 14:15 ч. обратно към гара Септември, където влакът ще пристигне в 16:05 ч. Същата програма е предвидена и за неделя, 4 юни. 

Държавните железници обещават весело пътуване с изненади и по втория празничен маршрут на 1 юни - от София до Перник и обратно. И тази атракция с парен локомотив не е евтина, въпреки че разстоянието е съвсем кратко. Цената на двупосочния билет с включено запазено място е 50 лв., а за децата до 10-годишна възраст е намалена наполовина. Влакът ще потегли от Централна гара София в 09:00 ч. и ще пристигне в Перник в 11:00 ч. Пътниците ще имат над 3 часа да се разходят из града, вкл. и до района около Двореца на културата, където ще има концерти и други забавления от Детското турне National Geographic Kids TOUR 2023. Тръгването обратно за София е 14:25 ч.

Третото атракционно пътуване по релси с парен локомотив ще бъде организирано в събота, на 3 юни, по направлението София - Копривщица и обратно. Тръгването е в 9 ч., влакът ще пристигне в Копривщица по пладне и ще отпътува за столицата в 16.40 ч. От гарата до Копривщица ще бъде осигурен автобусен транспорт. Пасажерите ще имат достатъчно време да разгледат "пропития с патриотичен дух и богат на забележителности архитектурно-исторически резерват", обясняват от БДЖ. Еднодневната екскурзия струва 76 лв., като за малките до 10 години цената на билета е с 50% намаление.

Билети за влаковете с парни локомотиви могат да бъдат закупени от билетните каси и железопътните бюра във всички гари в страната. Количествата са ограничени, предупреждават организаторите. 

 

Слава

Преди три години маршрутът на Родопската теснолинейка (Септември - Добринище)  влезе в класацията за десетте най-добри пътувания с влак в Европа, изготвена от британското издание "Гардиън". Живописната жп линия е включена в списъка с най-интересните маршрути в Европа на Пътеводителя на европейските железопътни разписания. Теснолинейката прекосява три планини - Рила, Пирин и Родопите, и преминава през седем общини  - Септември Ракитово, Велинград, Якоруда, Белица, Разлог и Банско. Трасето е с дължина 124.7 км, с над 30 моста и тунели. Една от най-живописните спирки е Аврамово - най--високо разположената гара на Балканския полуостров (1267 м над морското ниво). 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

БДЖ, празнични маршрути

Още по темата