Медия без
политическа реклама

Разследван бизнесмен си подсигури нови милиони за пътна поддръжка

Класирането за два от районите на страната повтаря почти едно към едно статуквото

Строителният предприемач Велико Желев си подсигури нови позиции в пътното поддържане.
Строителният предприемач Велико Желев си подсигури нови позиции в пътното поддържане.

Арестът на строителния предприемач Велико Желев за битов скандал и подозрения за поставяне на тънък асфалт не му попречиха да си запази позициите в пътното поддържане. Фирми, свързани и свързвани с него, си подсигуриха договори за стотици милиони левове за следващите 4 години. Така Желев остава един от крупните играчи в този бизнес, въпреки обявеното от него намерение да се ориентира към чужбина. Ясно се вижда и друга тенденция - класирането дотук повтаря статуквото и разместване на основните играчи няма. 

Това става ясно от публикуваните от АПИ решения по обявените обществени поръчки за пътно поддържане за следващите четири години, които са на рекордна стойност – 3,6 млрд. лв. Новите договори следва да заменят старите скандални и наддоговорени контракти от времето на ГЕРБ, които бяха прекратени. 

От класирането за два от районите на – Североизточен и Северен централен, става ясно, че Желев изобщо не губи позиции. Той е свързан пряко с три фирми – „Хидрострой“, „Пътстрой ВДХ“ и „Пътни строежи – Велико Търново“. „Хидрострой“ участва в консорциума, който печели пътното поддържане на Варна (както бе и досега), „Пътстрой ВДХ“ е в консорциума, който печели Шумен, а „Пътни строежи – Велико Търново“ взима Велико Търново (фирмата обслужваше района и досега), както и Габрово. 

Медийни публикации свързват Велико Желев с още три строителни фирми покрай съществуващи следи в Търговския регистър – общи адреси, адвокати и др., макар че Желев категорично отрича – фирмите „Битумина Гмбх“, „АБ“ и „Инфра експерт“. „Инфра експерт“ участва в консорциума, който сега получава Добрич, както и в обединението, което взима Шумен (както бе и до момента). „Битумина Гмбх“ влиза в консорциума, който ще поддържа Разград (както бе и досега). 

Извън тези позиции Русе се печели от фирма „Пътинженеринг“, която поддържаше района и досега, в Търговище и Силистра договорите също ще отидат в досегашните изпълнители -  “Пътинженерингстрой-Т“ и „Пътперфект-Т“. 

Очакват се класиранията и за поръчките за пътно поддържане на останалите райони. Прогнозната стойност на позициите от двата района, за които до момента има класиране – Североизточен и Северен централен, възлизат съответно на 379 млн. лв. и на 523 млн. лв. без ДДС, като сумите са разбити по обособени позиции.

 

Предисторията по темата: 

 

Случайно или не, служебният кабинет се превърна в основен играч в предизборната кампания. Всеки министър се старае да влезе в новините и да сътвори сензация, за която дълго да се говори.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата