Медия без
политическа реклама

Ще се сменят ли обръчите от фирми при пътните поръчки

Регионалният министър Иван Шишков тихомълком разплати стотици милиони по вече прекратените договори

22 Март 2023
За пореден път договорите за пътно поддържане изтичат без проведени нови поръчки.
За пореден път договорите за пътно поддържане изтичат без проведени нови поръчки.

Случайно или не, служебният кабинет се превърна в основен играч в предизборната кампания. Всеки министър се старае да влезе в новините и да сътвори сензация, за която дълго да се говори. Регионалният министър Иван Шишков например тръгна да взима ядки от отдавна завършен път, за да "открие", че асфалтът е тънък. Паралелно с това полицията арестува за битов скандал собственика на фирмата, построила пътя – Велико Желев, един от най-големите строителни предприемачи в България. Действията се развиват точно седмица преди изтичането на сроковете за подаване на оферти по мегапоръчки за поддържане на пътищата с рекордната прогнозна стойност от 3,6 млрд. лв. – 1,3 млрд. лв. повече спрямо последните прогнози за същите тези поръчки. Кой ще вземе парите? 

 

Апетитите са огромни

 

В момента Агенция пътна инфраструктура се опитва да разиграе за трети пореден път в последните две години 7 обществени поръчки за поддържане на републиканските пътища и част от магистралите. Обявени са 6 обществени поръчки за поддържане на пътищата в 6-те района на страната плюс една голяма поръчка за поддържане на участъци от четири магистрали, като договорите с изпълнителите ще бъдат за 4 години. Последният срок за подаване на оферти по тези поръчки изтече на 17 март, като прегледът на фирмите, заявили интерес, показва интересни динамики. 

Противно на твърденията на Велико Желев, че се е отвратил от средата в България и ще прави вече бизнес в чужбина, контролираните от него фирми не са се отказали да се състезават за повечето позиции, които държаха до момента по старите договори за пътно поддържане (прекратени след големи скандали за наддоговаряне и възлагане на дейности в пъти над официалните стойности по договорите). Фирми на Желев играят за пътното поддържане във Варна – през „Хидрострой“ АД, за Бургас – през фирма „Пътстрой ВДХ“, Шумен – отново „Пътстрой ВДХ“, Велико Търново и Габрово – през „Пътни строежи – Велико Търново“.  Медийни публикации свързват Велико Желев с още три строителни фирми покрай съществуващи следи в търговския регистър – общи адреси, адвокати и др., макар че Желев категорично отрича – фирмите „Битумина Гмбх“, „АБ“ и „Инфра експерт“. И трите компании участват с оферти по новите търгове. „Битумина“ се е включила в консорциум, който играе за пътно управление Разград – фирмата и досега изпълняваше дейности в този район по старите договори от 2019 г. „Инфра Експерт“ играе за София (в консорциум), Добрич и Шумен, както и за поддържане на част от „Марица“. АБ играе за поддръжка на магистрала „Хемус“ и за „Марица“ – в консорциум с „Трейс груп“, за пътно управление София и за Шумен. 

Интересна е появата на големи фирми, които отсъстват при старите договори като изпълнители. При договорите за поддръжката на републикански пътища се откроява обединението между фирмите „Мегаинвест-холд“ и „Иса 2000“, които не фигурират сред старите изпълнители. Двете фирми са се сдружили по процедурата за пътно управление Бургас, Кюстендил, Видин, Враца, като наред с това заедно са подали оферти и за поддръжка на участъци от две магистрали – „Марица“ и „Струма“. „Мегаинвест-холд“ си партнира с друг голям строител – „Грома холд“ – по други позиции за поддръжка на „Хемус“ и „Струма“. „Мегаинвест-ход“ е собственост на строителния предприемач Цветан Славейков Цветанов. На парламентарните избори през 2013 г. Цветанов е водач на листата на ДПС в Монтана, през октомври 2022 г. фигурира в листите за Кюстендил и Пазарджик на „Изправи се България“. „Иса 2000“ пък преди години бе определена от тогавашния премиер Бойко Борисов като близка до БСП.

Много сериозна заявка дава и друг бизнесмен, сочен за близък до БСП – Димо Димов, собственик на „Автомагистрали-Черно море“. Негови фирми са подали оферти в обединения за един куп пътни управления – Бургас, Ямбол, Варна, Търговище, Шумен, Разград, Русе, Силистра, играят и за поддръжка на участъци от АМ „Хемус“. Димов се сочи до близък с Димитър Дъбов от БСП, който е сред критиците на Корнелия Нинова. 

Ще бъде много интересно да наблюдаваме дали ще има преразпределение от фирми, считани досега за близки на ГЕРБ, към фирми, които имат връзки с левицата. 

При поддръжката на участъци от автомагистралите ще бъде интересно да видим дали държавната „Автомагистрали“ ще успее да задържи позициите си от досегашните договори или ще отстъпи на частни дружества. С оферти по повече позиции и за пътно поддържане на републикански пътища, и при магистралите играят познати от досегашните договори големи фирми като "Трейс Груп", "Грома Холд", "Пст груп", "Нивел строй" и др. 

 

Ще се стигне ли до договори изобщо? 

 

Около новите мегапоръчки има и други въпросителни. Към момента няма яснота ще се стигне ли въобще до договори и кой всъщност ще раздаде баницата – служебното правителство или редовен кабинет. Обикновено тези поръчки се атакуват в КЗК и сключването на договори по тях се проточва във времето. Това бе изтъкнато от бившия министър на ГЕРБ Николай Нанков на странна пресконференция с участието на Виолета Комитова, на която не се появиха други двама поканени ресорни министри – действащият Шишков и предшественикът му на поста Гроздан Караджов. В момента действат единствено 7-месечни договори за зимно поддържане и аварийни работи, които бяха сключени миналата година, като сроковете по тях изтичат в края на май. Много е вероятно дотогава да няма възложени нови договори. 

Интересно е и голямото набъбване на сумата по договорите за пътно поддържане спрямо обявените предходната година процедури. Миналата година АПИ на два пъти пуска поръчките за пътно поддържане и на два пъти ги отменя, като и в двата тура договорите бяха предвидени да бъдат 3-годишни. В настоящите поръчки дейностите са със срок на изпълнение 48 месеца. Разширен е и обхватът на самите дейности – по новите поръчки се допуска и извършването на основен ремонт наред с текущия на отделни участъци и подучастъци. При отделните участъци има ограничение основния ремонт да не надхвърля 20% от цялата дължина.

Включването на дейности по основен ремонт бе очаквано – липсата на такава възможност бе мотивът през октомври да бъдат прекратени предходните поръчки. В същото време смесването на текущ и основен ремонт звучи доста абсурдно на фона на скандалите от последната година с обвинения, че основни ремонти са прикривани като текущи. Сега, ако се вярва на документите, участъците с основен ремонт ще се работят след разрешение за строеж. Смесването на дейностите обаче даде повод за остри критики от страна на ГЕРБ, че в момента пазарът още повече се централизира. "При нас основните ремонти се даваха с отделни поръчки", коментира по този повод Николай Нанков, подминавайки въпроса с прикриването и смесването на двата вида дейности. 

 

Голямото разплащане 

 

Освен че се е нагърбило с провеждането на поръчките, служебното правителство разплати и огромни суми по прекратените договори за пътно поддържане. През 2022 г. споровете за тези плащания доведоха до война между ПП и ИТН и падане на правителството на Кирил Петков, а сега никой не дори не повдигна въпроса. Служебното правителство се позова отново на обществената сигурност и въпреки тежко финансово състояние на държавата и при липсващ бюджет отпусна огромна сума за разплащане на пътни дейности – 776 млн. лв. От тях 438 млн. са за стари плащания. В момента изобщо не е ясно на какъв принцип са правени плащанията. В своя публикация „Капитал“ разкри, че 288 млн. лв. от тях са разплатени светкавично, до края на февруари, и голяма част от тях са отишли за едни от най-големите строителни фирми. „Сега“ поиска достъп до пълната информация за старите плащания през 2022 и 2023 г., но засега отговор няма.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?