Медия без
политическа реклама

Пътните строители ще блокират утре 20 ключови шосета (карта)

Стотици обекти са пред спиране заради неосигурени пари

26 Юли 2022Обновена
От 30 септември има риск да спре цялата поддръжка на пътищата в страната, включително и зимната.
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
От 30 септември има риск да спре цялата поддръжка на пътищата в страната, включително и зимната.

Пътните строители от утре вдигат на стачка срещу правителството в оставка. Това става ясно в декларацията на ББК „Пътища“, разпространена до медиите в вчера. В нея „Продължаваме промяната“ е обвинена в пълна липса на липса на реални действия и тотална неспособност за държавническо поведение, а също и в безотговорни прийоми и стратегии, целящи провеждане на политически кампании.

На въпрос на „Сега“ дали в браншовата организация не се притесняват от откровено политическия тон на декларацията, изпълнена с предизборни лозунги, инж. Стефан Чайков, председател на ББК „Пътища“ каза, че те не участват в избори. Той уточни, че стачката от утре ще започне с блокади за по един час на важните кръстовища по всички пътища и автомагистрали в страната. Браншовата камара публикува карта на 20 кръстовища и отделни отсечки, които ще бъдат блокирани всеки ден за по един час от сряда по време на стачката, докато не бъдат изпълнени исканията (виж долу).

„Около 700 млн. лева са неплатените суми за извършената работа от пътните строители досега“, припомни той. „Около 300 пътни обекта, където се работни са заплашени от спиране. Голямата опасност е и за зимното поддържане на пътищата. По решението на Народното събрание, допълнителните споразумение с пътните фирми са със срок 30 септември. Ако Народното събрание не си промени сега решението сега, в края септември няма да има работещ парламент, който да удължи този срок, а служебното правителство няма да има право да го направи. Така от 1 октомври всичко ще спре и има риск да станем държава без пътна поддръжка“, предупреди Стефан Чайков.

Той добави, че спирането на работата по доизграждането на АМ „Хемус“ крие риск от компрометирането на започнатия строеж на някои мостове там. Според него надлъжните греди, които са предварително напрегнати и са монтирани вече имат гаранция едва около 6 месеца. След това върху тях няма да могат да бъдат поставяни плочите, защото гредите ще трябва да се сменят. В противен случай, има риск за качеството на мостовете. По информация от строители на обектите, няколко километра е дължината на тези недовършени съоръжения, включително и на скоростния път Видин -Ботевград, като между 2 реда колони има по 20 надлъжни греди, всяка на цена от 25 000 лв.

От ББК „Пътища“ обявиха още, че държавата в лицето на АПИ продължава да възлага текущи пътни ремонти, без да се знае дали ще може да плати. Фирмите не могат да откажат изпълнението, защото санкцията е 100% от стойността на поръчката. За това те искат удължаване на срока на споразумението с държавата, подписано през април. Според Стефан Чайков обаче най-удачният вариант е парламентът да върне напълно правата по контрола на изпълнението на пътните проекти в ръцете на изпълнителната власт в лицето на МС, МРРБ и АПИ.

Ето къде ще са пътните блокади утре:  

100 МЛН. ЛВ ЗА ЗАПЛАТИ ДЪЛЖАТ ФИРМИ ОТ БРАНША

От Федерацията на независимите строителни синдикати към КНСБ изпратиха декларация до и. д. председателя на НС Мирослав Иванов, премиера в оставка Кирил Петков, вицепремиерите в оставка Асен Василев и Гроздан Караджов и шефовете на КСБ и ББК „Пътища относно състоянието на строителния отрасъл. В него се припомня, че от неразплатените близо 720 млн. лв. за извършени строително-монтажни работи, около 100 милиона са дължими средства за работни заплати на работещите в засегнатите строителни фирми.

От КНСБ ситуацията е силно притеснителна и трябва да се вземат мерки за запазване на работните места, защото ако дадените обекти не бъдат завършени в срок, държавата ще трябва да възстанови милиарди по европейските програми, а тежестта за това ще понесат работещите в отрасъла и всички български данъкоплатци.

Рискът от нереализирани строителни обекти в България нараства с всеки изминал ден, а това ще доведе до загуба на милиарди планирани инвестиции, както и до висок ръст на безработицата сред българските строителни работници, пише още в писмото на КНСБ.

 

ПРОЕКТАНТИТЕ СЪЩО ПОИСКАХА ИНДЕКСАЦИЯ НА ХОНОРАРИТЕ СИ

 

На бърза ръка, за по-малко от час депутатите от регионалната комисия в парламента, приеха на първо четене го голямо мнозинство промени в Закона за обществените поръчки, позволяващи стойността на строителните договори да се индексират по време на изпълнението им в зависимост от инфлацията.

На въпрос на „Сега“ дали ще се наложи да се актуализира бюджета на държавата, заради индексациите на строителните договори, депутатът Ивайло Мирчев от ДБ отговори, че няма как да има.

Какъв ще процентът на оскъпяването ще се определя от специална методика, което ще е задължение на правителството. Приемането й от кабинета обаче зависеше от одобряването на въпросната поправка в ЗОП. Присъстващите на комисията представители на браншови организации, предложиха да бъдат индексирани и проектантските договори.

На днешното заседание бяха обсъдени и предложените от депутата от ДБ Ивайло Мирчев, промени в този закон, ограничаващи използването на инженеринга при изпълнение на обществени поръчки. Според инж. Антоний Чипев, гл. секретар на Камарата на инженерите от инвестиционно проектиране смята, че инженерингът е подходящ най-вече при специални случаи, като напр. при природни бедствия и аварии, когато трябва да се бърза или пък за уникални обекти. Според него, стремежът за бързо усвояване на средства от ЕС, оправдаващ инженеринга, може да ни донесе тежко наследство. „Не бива да забравяме, че по време на срока за използвате на една сграда напр., само 30% от разходите са за проектирането и изграждането й, а останалото са средствата за експлоатацията й“, припомни той. За това и проектите, и изпълнението трябва да са качествени, припомни той.

Няколко от представителите на браншовите организации определиха предлаганите промени в ЗОП, като предизборна стъпка. Вносителите, от своя страна, опонираха, че инженерингът като процедура отваря вратите за корупцията.

 

 

 

Последвайте ни и в google news бутон