Медия без
политическа реклама

Пътни строители плашат с блокади заради неизплатени договори

12 Авг. 2021
Илияна Кирилова

Работещи по ремонта на магистрала "Тракия" заплашиха с блокади на натоварени пътища заради неизплатени заплати.

От шуменското дружество „Автомагистрали – Черно море“ се оплакаха, че от края на април безуспешно се опитват да получат заработените средства от държавното дружество „Автомагистрали“ ЕАД, което е на подчинение на министъра на регионалното развитие и благоустройство. 

Общото задължение към момента за обекта от страна на възложителя - „Автомагистрали“ ЕАД, чрез АПИ е за над 36.877 млн. лв. с ДДС. 

"Проведохме две официални срещи с екипа на министър Комитова, написахме множество писма и декларации до нея и служебния премиер. Лично от госпожа Комитова бе обявено, че на коректните фирми ще бъде платено, но това още не е направено", посочиха от синдикалната организация на "Автомагистрали - Черно море".

Малко след поемането на поста служебният министър на регионалното развитие Виолета Комитова обяви, че е заварила неразплатени строително-монтажни работи за 600 млн. лв., без да са осигурени парите за това. "Ще бъдат платени всички ремонти след проверка на количеството и качеството", заяви Комитова. 

От "Автомагистрали - Черно море" твърдят, че са забавени заплати за 7.548 млн. лв. заедно с осигуровките към тях. Освен това всички звена на фирмата в момента са в принудително спиране поради липса на материали. Има опасност от периодично спиране на ток, телефони, интернет заради невъзможност да бъдат платени, както и от съкращения. 

"Настояваме за незабавно разплащане на цялата дължима сума към нашия работодател, което да осигури трайна заетост и добро заплащане. Нашите синдикални действия нямат политически характер, а се борим единствено за правото си на труд и заплащане", посочват работещите в шуменското дружество.

Те обявяват, че на 13 август от 10.30 ч ще протестират пред Министерски съвет и в същото време ще блокират движението по магистрала "Хемус" при пътен възел Белокопито, както и участъци по магистрала "Тракия", пътя Русе-Варна.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата