Quantcast
До първи сняг пътищата остават без поддръжка | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Икономика

До първи сняг пътищата остават без поддръжка

Процедурата за тригодишните договори на АПИ била спряна
6 854
 АПИ

След 30 септември до първи сняг има риск републиканските шосета да останат без текуща поддръжка, алармират от ББК „Пътища“. Причината е в договорите на пътните фирми, които изтичат в края на месеца. Освен това за избор на нови изпълнители на поддръжката процедурата била спряна.

Според изпълнителния директор на браншовата организация инж. Лазар Лазаров от 1 октомври до обявяването на зимното поддържане държавните шосета няма да могат да бъдат обгрижвани, както трябва. По думите му все пак в този междинен период от АПИ могат да правят директни възлагания за текуща поддръжка от по 400 000 лв. на месец за всяка област в страната. Той смята още, че сега е времето да се направи подготовка за зимата, като се почистят отводнителните съоръжения, окоси се тревата, изсече се излишната растителност покрай пътя и по този начин се създадат условия за по-малко проблеми през най-студените месеци от годината и това може да бъде правено и сега по старите договори, валидни до края на настоящия месец.

Лазаров припомни, че зимното поддържане на държавните пътища се обявява обикновено на 1 или 15 ноември. „Възложителят, който е АПИ обаче може да реши това да стане и по-рано. Датите не са заковани“, поясни той.

Относно проблема с поддръжката от пътната агенция отговориха, че към момента ведомството провежда седем обществени поръчки за избор на изпълнители за зимно поддържане и възстановителни работи при аварийни ситуации по републиканските пътища за зима 2022/2023. Те обхващат републиканската пътна мрежа на територията на цялата страна. Към настоящия момент с решения на възложителя са определени изпълнители за 21 области и за автомагистралите „Хемус“, „Тракия“ и „Струма“. Предстои подписване на договорите. За останалите 6 области (Пазарджик, Смолян, Кюстендил, Перник, София, Разград и АМ „Марица“) работата комисиите по провеждане на процедурите продължава и се очаква да приключи в най-кратък срок. Времето на действие на договорите по обявените процедури за зимно поддържане е не повече от 7 месеца.

В началото на август АПИ обяви тръжни процедури за избор на изпълнители за текущ ремонт и поддържане на републиканската пътна мрежа за следващите три години. Предвид процедурните срокове те няма да са приключили с избора на изпълнител и подписването на нови договори до 30 септември, която дата е определена в решението на Народното събрание, за изтичането на старите. Именно за тези процедури от ББК „Пътища“ казват, че са били прекратени и не се знае кога ще бъдат подновени.

 

ОБХВАТЪТ НА ТОЛА ОСТАВА СЪЩИЯТ

 

С приетото днес решение на служебния кабинет не се променя обхватът на републиканските пътища - автомагистралите, пътищата първи и втори клас, за които тежкотоварните автомобили над 3,5 тона плащат такса за изминато разстояние, поясняват от Националното тол управление. От там добавят, че в новия списък са направени промени в броя, наименованието, началната и крайната точка, дължината на съответния сегмент в метри и километри. Целта на измененията е да се подобри отчетността на тол сегментите, както и събираемостта на пътните такси. По този начин ще се ограничат предпоставките за повторно таксуване на тежкотоварните камиони на граничните контролно-пропускателни пунктове.

Във връзка с тези промени Димитър Димитров от Камарата на автомобилните превозвачи обясни за „Сега“, че при започването на работата на служебния кабинет от бранша са се били разбрали с вицепремиера и транспортен министър Христо Алексиев по второкласните шосета тол такса да се плаща само за отсечките, които са в добро състояние и се намират по протежение на международните транспортни коридори.

 

Още

Построени са едва 38% от необходимите ни аутобани

27.09.2022

ВАСИЛ НАНЧЕВ

4265
Още почти 35 милиона наляха в бездънния инхаус на „Хемус“

17.09.2022

ВАСИЛ НАНЧЕВ

16581
1,5 млрд. лв. са надписани за пътни ремонти

12.09.2022

Обновена

8529