Quantcast

Медия без
политическа реклама

Президентът брани като Матросов концесията на "ЛУКойл" в "Росенец"

Твърденията на Румен Радев пред КС "граничат с доброволен отказ от суверенитет", обявиха в позиция от ПП-ДБ

04 Авг. 2023Обновена
Е-burgass
На Росенец съжителстват сараят на Ахмед Доган и съоръженията на рефинерията.

Румен Радев по матросовски се впусна да брани интересите на "ЛУКойл Нефтохим" в порта "Росенец". От президентството обявиха днес, че той е сезирал Конституционния съд за прекратяването на концесията, гласувано преди около две седмици от мнозинството в парламента. Тепърва ще става ясно има ли нещо общо въобще основният закон с решението на депутатите. Ясно е обаче, че Радев прави и невъзможното, за да го осуети. 

В мотивите си държавният глава си служи с технически аргументи, близки до популизма. А именно - че "решенията в областта на енергетиката винаги трябва да почиват върху необходимостта от надеждност и непрекъсваемост на доставките на суровини и на гарантирането на достъпни цени за гражданите и индустрията". От съображенията му излиза, че едва ли не българската икономика ще се срути при прекратена концесия.

Според Радев заради погазването на договори е нарушен принципът на правовата държава. А и принципът на политическия плурализъм, поради скоростното приемане на решението от парламента. "Цената за прибързаните и необмислени решения се плаща винаги от джобовете на принудените да понасят последствията им", казва още държавният глава.

Часове по-късно, от ПП-ДБ излязоха с официална позиция срещу действията и изявленията на държавния глава по казуса. 

"По повод на поредните изявления на президента Румен Радев, насочени към защита на интереси, различни от българския национален интерес, и с цел всяване на страх сред населението, ПП-ДБ припомнят на държавния глава, че България е европейска парламентарна, а не президентска република", пише в нея.

Според ПП-ДБ "риск за националната сигурност представлява отдаването на стратегически пристанищни обекти на чужди частни компании, заради международни санкции. Твърденията на президента Радев, че държавата е неспособна да управлява именно пристанище Росенец, граничи с доброволен отказ от суверенитет и уронва доверието в държавните институции, пише още в позицията.

Според лидерите на коалицията, като член на ЕС, България е длъжна да прилага мерките срещу режима на Путин, които включват забрана за отдаване под концесия на стратегически национални ресурси на лица, установени в Русия. "Припомняме, че именно служебното правителство, назначено от г-н Радев, отказа да се съобрази с тези мерки и без аргументи, тайно и експресно, остави в сила концесията в полза на Лукойл въпреки европейските санкции", посочват те. 

ПП-ДБ Призовават президенството, ПП „Възраждане“ и БСП да не прибягват до поредните опити за създаване на обществено напрежение чрез разпространяване на неверни твърдения за евентуално повишаване на цени и прекъсване на доставките.

Още по темата