Quantcast

Медия без
политическа реклама

Премиерът намекна за възможен отказ от меморандума с Gemcorp и IP3

Американските инвеститори са заявили интереса си към страната ни при посещението на българската делегация във Вашингтон на 15 февруари, обявиха от МФ

01 Апр. 2022Обновена
EPA/BGNES
Кирил Петков

"В Gemcorp в момента няма руски капитали", заяви премиерът Петков пред журналисти.  "При съществуващите инвеститори няма руснаци. В миналото обаче явно е имало, и то сериозни, доколкото четохме всички ние. Сега ще направим проверка на тези връзки и ако се окаже, че са факт,  няма да ги допуснем на пазара", казва Петков и поясни, че меморандумът, който е само документ за намерения, не обвързва правителството да харчи публични средства.

"Единственото, което се казваше е, че те имат желание да инвестират в енергийния сектор на България един милиард от техните средства. А българското правителство каза, че ние привличаме всякакви инвестиции от този тип. Другото, което на мен лично ми беше харесало, имаше уповаване на The Foreign Corrupt Practices Act - Законът срещу корупционните практики в чужбина в САЩ, които не разрешава никакви корупционни практики по време на такава инвестиция. Но, както казах, на базата на статиите от BIRD и "Financial Times" ще направим допълнителна проверка и не бихме я допуснали, ако се окаже, че има някаква допълнителна връзка, за която ние все още не сме уведомени.

По повод вчерашното разграничаване на посолството на САЩ у нас, че негови служители, както и такива на американското правителство, не са лансирали Gemcorp пред български министри, Петков каза:  "Те просто се разграничиха от тези инвеститори. IP3 (американска фирма, страна в меморандума) бяха запознати с българското правителство по време на срещите на г-н Василев и г-н Николов в САЩ, но може би не е било формално застъпване за тях, просто са били част от срещата и оттам може би е дошло това".

Посолството на САЩ у нас се разграничи от меморандума за милиард долара за зелена енергия и алтернативни източници на газ, който подписаха преди седмица българското правителство и инвестиционния фонд Gemcorp.

И до момента не е ясно защо се стигна до толкова бързо подписване на меморандума, без да е направена проверка от ДАНС на инвеститора. Преди 5 дни вицепремиерът Василев заяви, че "на мен ми стига, че американското посолство гарантира за тях".

ПОЯСНЕНИЯ

Към обяснението на Петков за IP3 се включи по-късно и финансовото министерство на Асен Василев. Инвестиционен интерес от страна на американската компания IP3 е заявен на работна вечеря на 15 февруари в рамките на посещението на българската енергийна делегация във Вашингтон, съобщиха от ведомството. И уточняват, че на срещата са присъствали Асен Василев, министърът на енергетиката Александър Николов, посланикът на САЩ в България Херо Мустафа, българският посланик в САЩ Тихомир Стойчев, г-н Мигел Хернандес, както и представители на американския и българския енергиен бизнес.

На 11 март в България адмирал Майкъл Хюит, съоснователят и директор на IP3, е пристигнал у нас.  Той и изпълнителният директор на Gemcorp. Атанас Бостанджиев са провели нова среща с Николов и Василев, на която са заявили инвестиционният интерес на двете компании в българската енергетика. Така се е стигнало до подписването на меморандума между Министерството на енергетиката, IP3 Corporation и Gemcotp Holding LtD. В него се регламентира сътрудничеството между страните относно планирането и изпълнението на проекти за производство на чиста енергия, алтернативни и стратегически доставки на газ, сигурност на енергоснабдяването, чиста енергия и развитие на ядрената енергетика, обясняват от финансовото министерство.

МАЛОВАЖНО

Управляващите от „Продължаваме промяната” (ПП) се опитват да омаловажат значението на меморандума за сътрудничество, който правителството подписа със западни компании, за инвестиция от 1 млрд. долара в българската енергетика. Това пролича от коментар по темата на депутата от формацията Владимир Табутов, който е и член на парламентарната комисия по енергетика.

Възможно ли е България да стане пералня за пари на руски олигарси в условия на безпрецедентни санкции срещу режима на Владимир Путин? Правителството отприщи такива съмнения, след като миналата седмица подписа меморандум, обещаващ привличане на 1 млрд.

„Писма за намерение за инвестиции в различни сфери се подписват може би на ежедневна база в различните министерства и може би сумарният ефект е на седмица повече от един милиард”, каза той пред bTV. Днес вицепремиерът и министър на икономиката Корнелия Нинова призна в парламента, че изобщо не е запозната с меморандума. Според Табутов това не е изненада, тъй като членовете на правителството, които подписват такива документи, „не докладват на другите на другия ден”.

Меморандумът за сътрудничество, който правителството подписа със западни компании, за инвестиция от 1 млрд. долара в българската енергетика, развълнува и депутатите.

„Смятам, че тази тема е преекспонирана, и интересът идва от това дали евентуално няма да дискредитира нашето правителство, отколкото от това за какво е подписан този меморандум и би ли бил позитивен за българската икономика”, обобщи Табутов.