Quantcast

Медия без
политическа реклама

Посолството на САЩ се разграничи от меморандума с Gemcorp

31 Март 2022

Посолството на САЩ у нас се разграничи от меморандума за милиард долара за зелена енергия и алтернативни източници на газ, който подписаха преди седмица българското правителство и инвестиционния фонд Gemcorp. В предаването "Лице в лице" водещата изчете имейл от посолството на САЩ, в който се посочва, че търговският аташе на САЩ не е присъствал на подписването на меморандума. "Нито един представител на правителството на САЩ не се е застъпвал за Gemcorp пред който и да е бил член на българското правителство. Считаме, че твърденията за обратното са в резултат на недоразумение", пише в имейла. Вчера в същото предаване участва бившият вицепремиер Николай Василев, който разпалено обясни колко качествени бизнесмени са свързани с фонда и че руските им връзки са отдавна приключени. Основна теза на защитниците на меморандума с Gemcorp e, че фондът е препоръчан от американците, което според вицепремиерът Асен Василев е достатъчно условия да не се налага проверка и от ДАНС.

В понеделник пред Нова тв вицепремиерът Василев заяви, че  "Gemcorp дойдоха при нас с представители на американското посолство"

Зад фонда Gemcorp прозира руският олигарх Алберт Авдолян, но това Василев научил през последните дни от медийни публикации. За Василев присъствието на търговски аташе на дадено посолство при преговорите с правителството е достатъчна гаранция, че зад съответната фирма или фонд стои чуждата държава. 

"Твърдението за наличие на руски капитали в собствеността на компанията категорично не отговаря на истината и неговото тиражиране представлява фалшива новина, която засяга доброто име и репутация на компанията", се казва в изявление на фонда, разпространено също в понеделник.

Оттам уточниха, че през октомври 2020 година Gemcorp Holdings Limited (GHL) преминава през процедура по изкупуване на дяловото участие на своя руски инвеститор като през декември 2020 г. изкупуването на инвестицията на фонда е приключило. Оттогава няма нито руски инвеститори, нито руски капитали в нито една компания от Gemcorp Grouр. Към настоящия момент Gemcorp Holdings Limited (GHL) е 100% собственост на своите служители и е базирана в Лондон, Великобритания, уточняват от холдинга. Оттам заявяват, че GHL няма да участва по никакъв начин в проекти, свързани или финансирани от Плана за възстановяване и устойчивост на България, няма да работи с български бюджетни средства или еврофондове. От Gemcorp отричат да имат някакво отношение към анонсирани от правителството намерения за изграждане на завод за батерии в страната.

 

 

Възможно ли е България да стане пералня за пари на руски олигарси в условия на безпрецедентни санкции срещу режима на Владимир Путин? Правителството отприщи такива съмнения, след като миналата седмица подписа меморандум, обещаващ привличане на 1 млрд.

 

Ключови думи:

посолство САЩ, Gemcorp

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Кого бихте подкрепили за кмет на София?