Quantcast

Медия без
политическа реклама

Парламентарна комисия ще се занимава със случая Gemcorp

Според "Продължаваме промяната" подновяването на казуса е загуба на време

БГНЕС
Председателят на временната комисия Десислава Трифонова

След тричасов дебат парламентът създаде временна парламентарна комисия, която ще нищи причините за подписване и прекратяване на меморандума за 1 милиард долара инвестиции в енергетиката с компанията Gemcorp. За председател на комисията беше избрана Десислава Трифонова - бившият шеф на Българската агенция за инвестиции, която стана печално известна с това, че за времето си начело на агенцията не успя да привлече нито една чуждестранна инвестиция.

Предистория

Меморандумът с Gemcorp беше подписан от правителството на Кирил Петков през март миналата година. Огромен скандал обаче се завихри, след като плъзна информация, че са замесени руски олигархични капитали. Олигархът Алберт Авдолян се оказа учредител на Gemcorp заедно с българина Атанас Бостанджиев, който е работил за руската банка ВТБ. Тогава по настояване на ГЕРБ се създаде временна анкетна комисия, която да проучи всички факти около меморандума. За председател на комисията беше избран депутатът от БСП Емил Георгиев. На заседание на комисията е имало и изслушване на ДАНС, по време на което излезли притеснителни данни за меморандума. Те обаче така и не станаха публично достояние, тъй като докладът беше разгледан на закрито заседание и съдържанието му е тайна. Малко след това стана ясно, че меморандумът ще бъде прекратен.

Меморандумът, подписан през март за партньорство в енергетиката, е прекратен още в края на юли. Това обяви изпълнителният директор  на "Джемкорп" Атанас Бостанджиев пред бТВ.

Нови обвинения

Според ГЕРБ-СДС обаче към днешна дата меморандумът не е прекратен, тъй като за това са необходими два подписа, а фигурира само един. Според герберите дейността на комисията в миналото 47-мо Народно събрание е била саботирана нарочно от бившия премиер Кирил Петков и бившия министър на финансите Асен Василев, защото те не са се явили на нито едно заседание на комисията и не са отговорили на изискването да предоставят документи и данни кой е предложил Gemcorp, как е била избрана точно тази компания и какви проверки са възложени и извършени от ДАНС. Според Десислава Трифонова от ГЕРБ-СДС липсва допълнително споразумение за прекратяване на меморандума с подпис на икономическия министър. Според нея, за да е валидно прекратяването, документът трябва да е подписан двустранно. Трифонова изрази мнение, че енергийният министър от кабинета "Петков" Александър Николов е създал условията меморандумът да продължи да съществува. 

Настимир Ананиев от "Продължаваме промяната" се заяде с Трифонова, като й припомни, че докато е била шеф на Българската агенция за инвестиции не е привлякла в страната ни нито една чуждестранна инвестиция. "Нула, зироу, нада", каза Ананиев. 

Искрен Митев от ПП заяви, че в предната комисия не е излязло нищо, което да обвързва България с приключилия меморандум. "Ще подкрепим тази комисия, искаме всичко да бъде открито", каза Митев, но допълни, че с връщането на казуса Gemcorp ГЕРБ изместват обществения фокус от това, че са се опитали "да откраднат гласа на българския гласоподавател, от чувалите с бюлетини и от спечелените по нечестен начин избори". "Защо не говорим за невъзможността на ГЕРБ да управлява хаоса, който създаде", попита младият депутат.

Десислава Трифонова не му остана длъжна. "Вас ви е страх и сте в криза. Този път няма да се измъкнете. Тази комисия ще установи всички факти и обстоятелства", заплашително каза Трифонова. 

Въпреки че от "Продължаваме промяната" няколко пъти заявиха, че ще подкрепят създаването на комисията и ще излъчат по двама представители, от "Възраждане" ги нападнаха, че "правят всичко възможно, за да не се създаде тази комисия". "Вие се опитахте за кратко време да постигнете безумията на Иван Костов", обвини ги националистът Цончо Ганев. "Ако с този меморандум нещата се бяха реализирали, щяхте да приватизирате голяма част от енергетиката ни", каза той.

Неясно защо Делян Добрев също подхвана темата за това, че ПП саботират създаването на комисията."Обикновено, когато се създават такива временни комисии, тези, срещу които са, първи гласуват за създаването й. А тук какво виждаме? Драма, дебати, съпротива от страна на "Промяната" срещу комисията. Защото имат какво да крият!", каза той.
 

Обувка, сандал или чехъл?

Искрен Арабаджиев от ПП нападна Десислава Трифонова. "Вместо да размятате листове, покажете меморандума. Какво пише на него - non-binding - неангажиращо, необвързващо. Вие сте юрист, знаете тежестта на документите. С какво сме ангажирали българската държава? Gemcorp е британска компания, тя не е офшорка. Как може за меморандум да коментирате, че има юридическа обвръзаност", каза Арабаджиев и посъветва Трифонова "да си скъса дипломата за юрист". За да онагледи заръката си, той скъса дневния ред, който беше оставен на трибуната, което пък даде на политическите му опоненти повод за подигравки, които далеч не бяха свързани с темата. 

Делян Добрев побърза да сравни Арабаджиев с "един депутат от Венецуела, който си събу обувката и започна да тропа по парламентарната трибуна". На това водещият заседанието Росен Желязков реагира светкавично и побърза да поправи фактологическата неточност. "Това е известният случай с Хрушчов на пленарното заседание на ООН, а науката спори дали е било с обувка, сандал или чехъл", уточни Желязков. 

За селските кметове в политиката

Последните минути на тричасовия дебат се проточиха под формата на дебелашки шеги. Делян Добрев заяви, че меморандумът е бил подписан "от Кирил и Асен като селски кметове  - не е спазен устройственият правилник на министерството на енергетиката, на министерски съвет, не са спазени един куп закони". "Не обиждайте селските кметове на Кирил и Асен", включи се съпартиецът му от ГЕРБ Герог Георгиев. На което Добрев отговори: "Искам да се извиня на всички селски кметове, че ги сравних с Кирил и Асен. Прав сте!"

Още по темата