Медия без
политическа реклама

Енергийният министър: Можем и без "Газпром", но с тях е по-добре

Още не сме договорили газ за ноември и декември, призна Росен Христов

18 Септ. 2022
Росен Христов
БГНЕС
Росен Христов

България ще се справи през зимата и без доставки на газ от руската компания "Газпром". "Ако получим от тях, разбира се, е по-добре", каза служебният министър на енергетиката Росен Христов пред bTV. По негови думи би било изгодно за държавата да купува руски газ, тъй като, "когато се елиминира един доставчик, ставаме зависими от другите".

Преговорите с "Газпром" обаче не вървят. "Получихме отговори, но комуникацията върви бавно. Отговорът гласи, че са готови да дискутират, но за момента нямаме конкретен отговор", призна министърът. От думите му се разбра още, че България планира 1/3 от газовите доставки през зимата да дойдат от "Газпром". В същото време той повтори, че в Русия има политическо решение за спиране на газа на Европа, включително и на България. "Тяхното неактивно отношение по договора значи, че или нямат газ, или има друга причина, която ги спира. Очевидно е, че те имат газ", посочи Христов.

Той не пожела да отговори кой е нарушил договора между България и "Газпром", след като ни бяха спрени доставките, защото информацията била конфиденциална и се използвала по време на преговорите. Христов обаче е категоричен, че българската държава не иска стига до арбитражно дело срещу "Газпром". "Ние се опитваме да получим този газ, който вече е договорен. От това зависи дали ще имаме основния да повдигнем претенции към тях. Отиването на арбитраж е рисковано, скъпо струващо и с непредизвестен край", каза Христов.

Той нападна бившите управляващи, че не са договорили достатъчно газ, поради което към момента няма гарантирани такива за ноември и декември. Затова предстои да бъдат обявени търгове за втеченен газ. На въпрос защо в такъв случай бяха отказани 6 от 7 танкера с втеченен газ, които бяха договорени от кабинета на четворната коалиция, Христов отговори, че не е било проведено състезание с конкуренти на американската компания. 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата