Медия без
политическа реклама

Александър Николов: Защо всички българи ще платят за “Топлофикация - София”

В енергетиката не се показаха проблемите и се натрупаха нови, счита бившият енергиен министър

31 Март 2024

Решението в последните дни на сглобката да се покрият дълговете на “Топлофикация - София” с парите на всички българи е странно. Столична община е принципал на дружеството, откъде на къде едно дружество в София ще се капитализира с пари на всички хора от България? А софиянци могат да се топлят и по друг начин – климатици, пелети. Това е и изкривяване на пазара.

Това обяви в ефира на БНР бившият министър на енергетиката в кабинета Петков Александър Николов. Коментарът на Николов идва след решението на правителството в оставка да отпусне 1,6 млрд. лв. по бюджета на енергийното министерство за изкупуване на дълговете на "Топлофикация-София" към БЕХ и "Булгаргаз". Плащането е част от поредица от действия за спешно закърпване на дупки в енергетиката. Според Николов правителството в оставка не е направило достатъчно, за да покаже проблемите в сектора и на свой ред е довело до нови проблеми.

Изкупуването на дълга на "Топлофикация-София" е категорично държавна помощ и ще падне в ЕК, коментира Николов. Според него премълчаването на проблемите в енергетиката не е случайно и това ще създаде политически проблеми на изборите на хората, които са мълчали. 

Бяха напрупани и нови проблеми и крайният резултат е че България от нетен износител на ток се е превърнала в нетен вносител, коментира бишият министър от кабинета Петков. Според него за това са допринесли забавените инвестиционни програми на дружествата, забавените пари по Националния план за възстановяване и устойчивост, неефективното управление на дружествата под шапката на БЕХ.

Кабинетът е приел поправки в постановлението за изпълнение на държавния бюджет, с които се опитва да прикрие скандални действия около придобиването на 1,6 млрд. лв. дългове на "Топлофикация София" към БЕХ и "Булгаргаз".

Николов отрече категорично отправяните към него обвинения за източване на енергетиката.

„В периода от втората половина 2021 г. досега от енергетиката са иззети 5,4 млрд. и са насочени към държавния бюджет“, заяви Николов. Той допълни, че може лесно да се проследи за какво са използвани парите на фонд “Сигурност на енергийната система” и за какво са изплащани компенсации.

Според Николов в много тежко положение е и “Булгаргаз”. Това се дължи на начина на сключване на договорите по текущи доставки. Политическите субекти, които твърдят, че са некорумпирани и прозрачни, се изплашиха да го публикуват. Създаде се комисия, която не произведе нищо. И не се правят стъпки да се предоговори или преразгледа“, каза още Николов.

Ключови думи:

енергетика

Още по темата