Quantcast

Медия без
политическа реклама

Лиз Тръс отменя забраната за добив на шистов газ

Новата британска премиерка огласи план за справяне с енергийната криза

08 Септ. 2022Обновена
Елизабет (Лиз) Тръс

Новата премиерка на Великобритания Лиз Тръс обяви днес, че правителството й ще отмени забраната за добив на шистов газ чрез фракинг (хидравлично разбиване на глини), наложена през 2019 г. от съображения за сеизмична безопасност, съобщиха британски медии. Великобритания внася по-голямата част от необходимия й природен газ, като цяло от Норвегия, и поради това е уязвима от промените на цените на световния пазар. Лиз Тръс заяви също така, че ще одобри още петролни и газови сондажи в Северно море.

"Ройтерс" съобщи, че се очаква правителството да издаде 130 лиценза за проучване в Северно море. 

Първата задача на кабинета е да обуздае цените на енергията на вътрешния пазар за домакинствата и бизнеса, за да смекчи кризата с нарастващите разходи за живот. Двугодишната "гаранция за цените на енергията" означава, че сметките на средностатистическо домакинство няма да надвишават 2500 лири (2872 долара) годишно за отопление и електричество, каза Тръс пред парламента. 
     
Сметките трябваше да скочат до 3500 лири (4000 д.) годишно от октомври, или тройно в сравнение с миналогодишните суми, припомня Асошиейтед прес, цитирана от БТА. Лиз Тръс заяви също така, че ще одобри още петролни сондажи в Северно море и ще издаде 130 лиценза, включително и за добив на шистов газ.
         
За бизнеса и обществените институции като болници се предвижда замразяване на цените на енергията за  шест месеца. 

Според правителството мерките ще забавят темпа на инфлацията с 4 до 5 процентни пункта. Инфлацията в страната достигна 10,1 процента през юли, като се прогнозираше ускоряване до 13 процента преди края на годината. 
 
Тръс отхвърли призивите на опозицията за налагане на данък върху свръхпечалбите на петролните компании.  

Таванът за цените ще бъде финансиран от хазната и чрез кредитиране. Според опозиционната Лейбъристка партия това означава, че британските данъкоплатци ще трябва да подкрепят програмата от джоба си. Икономисти изчисляват, че новите мерки ще струват поне 100 млрд. лири, които ще се добавят към държавния дълг на страната.

 

Още по темата