Quantcast

Медия без
политическа реклама

Махнатата шефка на инвестициите е осигурила 0 лв. от чужбина

Десислава Трифонова се връща във фонд "Земеделие", където щатът й се пази от 3 години

14 Май 2021Обновена
стопкадър bTV
Десислава Трифонова

Десислава Трифонова, която в четвъртък се оплака колко грубо е била уволнена като шеф на Българската агенция по инвестиции (БАИ), днес призна в интервю за bTV, че по време на краткото й управление не са привлечени никакви чуждестранни инвестиции. Все пак Трифонова настоява, че се е справила блестящо, тъй като агенцията не отговаряла само за инвестициите от чужбина, а и от местни бизнеси. "Предишният ръководител какви големи инвестиции привлече?", контрира тя въпроса с въпрос. По думите й за 5 месеца, откакто е начело на БАИ, сертифицираните инвестиции са на стойност над 1 мрд. и 100 млн. лв. - резултати, които не са били постигани преди това.

Трифонова моментално е подслонена във фонд "Земеделие", където щатът й се пазел, разкри mediapool. "Трифонова от три години е все командирована по различни ведомства. Основният ѝ щат обаче си стои във фонд "Земеделие". Сега автоматично по Закона за държавния служител идва за възстановяване на позиция тук. Нямам поле за действие", коментира пред изданието шефът на фонда Васил Грудев. Трифонова е възстановена като експерт в дирекция "Договориране" на европроекти във фонда, който разпределя милиарди за земеделие от ЕС всяка година. "Помолена е да излезе в дълъг неплатен отпуск", добави Грудев.

Пред bTV Трифонова разказа, че е била назначена без конкурс на поста от икономическия министър в правителството на ГЕРБ Лъчезар Борисов, тъй като законът не изисквал състезание за тази позиция. С Борисов се познавали откакто работили заедно с екипа на вицепремиера Марияна Николова. "Свързаха ни различни теми, свързани с инвестиции", не навлезе в конкретика Трифонова.

Тя настоя, че има 10-годишен опит в администрацията, включително в ДФ "Земеделие" и Министерския съвет. Завършила е право в СУ. "Била съм началник във фонд "Земеделие" по селската програма, където минават огромни парични потоци", обясни тя опита си.

"Бях буквално изгонена от агенцията. Стамен Янев (върнатият на поста директор) нахлу в кабинета ми, не ми остави време да си събера дори нещата и ми каза да изчезвам", каза Трифонова и определи това като реваншизъм, тъй като е назначена от предишното правителство. Според нея през последните години шефското място в БАИ е особено проветриво, тъй като не се следвал "принципът да се търсят инвеститори, а принципът "стани да седна". Въпреки че е убедена в правотата си, Трифонова заяви, че няма да атакува в съда уволнението си, тъй като е й е под достойнството да обяснява, "че трябва да бъда изпълнителен директор на агенцията".


Имущество

В декларацията, която Трифонова е подала пред КПКОНПИ при встъпването си в длъжност, е посочила, че притежава апартамент от 52 кв.м. и паркомясто в София. Жилището е купено през 2008 г. за 92 657 лв., а паркомястото - през 2013 г. Тя има и половината от къща в Кнежа, както и дворно място с навес там. Декларирала е още "Нисан Джук", купен за 42 846 лв. през 2017 г., както и влог от 24 463 лв.

 

Рода

Трифонова е дъщеря на емблематична фигура от съдебната система - Цветанчо Трифонов - най-дългогодишният председател на съд. Той се пенсионира в началото на тази година, след като 30 години работи единствено екато шеф  - бил председател на Районния съд в Кнежа 19 години – от 1991 г. до 2010 г., а от 2010 г. до 2020 г. е шеф на съда в Козлодуй. След като му изтече мандатът, беше определен за и.д. и бе такъв до пенсионирането си. В биографията му е записано, че е работил като подземен шлосер и елмонтьор.

От 2014 г. брат й Марио Трифонов няколко години бе директор на Специализирана дирекция "Противодействие на организираната престъпност" в ДАНС, а след това премина в МВР.

 

РОКАДА

Министърът на икономиката Кирил Петков сложи на мястото на Трифонова доскорошния зам.-министър на икономиката Стамен Янев. Той всъщност се връща на стария си пост, който заемаше преди да стане зам.-министър и който заемаше в две правителства на Бойко Борисов. Служебният министър Кирил Петков мотивира решението по следния начин: "В момента е много важно максимално голям опит да се влее обратно в агенцията така, че да се опитаме да привлечем свеж капитал, колкото можем по най-ефективния начин. Опитваме се да имаме истински успехи".

Връщането на Стамен Янев обратно на шефското място в БАИ предизвика недоволството на две от партиите на протеста - Отровното трио и Единна народна партия, които са част от коалиция „Изправи се! Мутри вън!".

Те излязоха с критична позиция: "Очакванията на гражданите и на политическите сили, изправили се срещу досегашния режим, не са свързани с назначаването на висши постове на кадри, заемали политически длъжности в кабинета на Бойко Борисов. За нас това е вкопаване във властта на вторият ешелон на ГЕРБ и предизвиква съмнение за задкулисни партньорства". Двете политически формации припомнят, че Янев е ръководил БАИ точно във времената, "когато приятелските бизнес кръгове на властта биваха предпочитани пред чуждите инвеститори", а също така, че той все още е шеф на надзора на ББР, "където човек не можеше да попадне без благословията на официалните и неофициалните центрове за влияние, които до вчера управляваха България".

С акта на назначение даваме сигнал на чуждите инвеститори, че от страната ни могат да очакват същата политика, като до ден днешен, смятат от Отровното трио и ЕНП.

Още по темата