Медия без
политическа реклама

Китай ще инвестира USD 850 млн. в технология за батерии

Ходът предизвика вълна от опасения от САЩ и Европа

https://unsplash.com/

Китай планира да инвестира около 6 милиарда юана (845 милиона долара) за разработване на технология за батерии от следващо поколение, захранваща електрически превозни средства (EV). Всичко това се случва на фона на опасения за свръхкапацитет от САЩ и Европа.

Общо шест компании - включително CATL, най-големият производител на батерии в света, и големи производители на автомобили като BYD и Geely - отговарят на условията за правителствена подкрепа за разработване на изцяло твърдотелни батерии (ASSB), става ясно от публикация на официалният вестник China Daily, цитиран от Reuters. 

„Безпрецедентният“ проект ще бъде ръководен от съответните правителствени министерства и комисии, но без да се дават подробности.

ASSB са нова технология, която подобрява традиционните литиево-йонни батерии (LIB), използвайки твърд проводящ електролит вместо течен или гелообразен материал. При тях е по-малко вероятно да се запалят или експлодират в сравнение с конвенционалните батерии и имат по-висока енергийна плътност, така че се смята, че са по-безопасни и по-мощни.

Мощните батерии обаче не са широко достъпни в момента поради високата им цена и трудностите при масово производство.

Новината за планираната инвестиция на Пекин идва в труден момент за търговските отношения на Китай със Запада.

По-рано този месец администрацията на Байдън наложи големи нови мита върху китайски електромобили, модерни батерии и други стоки. Американски служители казват, че искат да защитят работните места и бизнеса в САЩ от проблеми, породени от свръхпроизводството на определени продукти във втората по големина икономика в света.

Очаква се и Европейската комисия да обяви решението си относно китайските мита за електромобили, което може да създаде проблеми за китайските производители на електромобили, които изнасят стотици хиляди автомобили за Европа всяка година.

Глобални производители на автомобили и технологични компании също работят върху ASSB. Няколко големи корпорации вече заявиха намеренията си да пуснат автомобили с твърдотелни батерии след няколко години.
 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата