Медия без
политическа реклама

ЕС "мобилизира" €300 млрд. за отказ от руски петрол и газ

Време е за преминаване от общо подпомагане към целеви мерки само за бедни домакинства, смятат експерти

18 Май 2022Обновена
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Урсула фон дер Лайен

Европейският съюз възнамерява да мобилизира до 300 милиарда евро инвестиции до 2030 г., за да сложи край на зависимостта си от руския петрол и газ, заяви в сряда председателят на Европейската комисия, съобщава Ройтерс.

Инвестициите ще включват 10 милиарда евро за газова инфраструктура, 2 милиарда евро за петролни съоръжения, а останалата част от средстватя ще бъдат мобилизирани за чиста енергия, посочи Фон дер Лайен пред репортери, добавяйки, че Брюксел също така предлага по-високи правно обвързващи цели на ЕС за възобновяема енергия и енергийна спестовност до 2030 г.

"Планът за постигане на енергийна независимост на ЕС RePowerEU ще ни помогне да спестим повече енергия, а да ускорим постепенното премахване на изкопаемите горива и, най-важното, да започнем инвестиции в нов мащаб“, каза тя. "Така че бих казала, че това

 

ще бъде скоростното зареждане на нашата Европейски зелена сделка",

 

посочи шефът на ЕК.

Според публикация на „Политико“ планът има за цел бързото намиране на алтернативни източници, като същевременно увеличава спестяванията на енергия и възобновяемите енергийни източници. Последното цели да подхрани дългосрочната амбиция на ЕС да стане климатично неутрален до 2050 г.

Планът, наречен REPowerEU, представлява пакет от документи, включващи правни актове, препоръки, насоки и стратегии, които конкретизират съобщение, публикувано през март. Тя се основава на четири стълба: пестене на енергия,

 

заместване на руския газ с други изкопаеми горива,

 

стимулиране на зелената енергия и финансиране на нова инфраструктура като тръбопроводи и терминали за втечнен природен газ.

В публикацията се подчертава, че бързото отказване от руската енергия може да се отрази негативно на икономиките на ЕС. За това ЕК смята, че страните могат временно да управляват контрола на цената на електроенергията, за да защитят потребителите и бизнеса, както и съвместно да купуват природен газ. „Докато Русия продължава своята непредизвикана война в Украйна, ние също трябва да сме готови за спиране на доставката на газ и въздействията на мерките за солидарност и възможните ценови интервенции“, смята комисарят по енергетиката Кадри Симсън.

Еврокомисията иска да повиши целта за зелена енергия в енергийния микс на ЕС до 45% процента до 2030 г. от сегашната си цел от 40 на сто. Планира се това да стане и чрез чрез опростяване на процесите за издаване на разрешителни за проекти за възобновяема енергия, както и законово задължение за инсталиране на слънчеви панели на всички нови жилищни сгради до 2029 г.

Тази година Брюксел заяви, че ЕС може да замени 60 млрд. кубически метра руски газ. През 2021 г. внесеното количество е било 155 млрд. куб. ч. Това ще стане чрез закупуване на природен газ от други доставчици като САЩ, Египет, Израел и страните от Персийския залив,

 

производство на повече биометан

 

животински оборски тор, култури и отпадъци - и осигуряване на работа на въглищни и ядрени централи по-дълго.

До 2030 г. надеждата е, че 35 млрд. куб. м биометан и 20 млн. тона водород ще бъдат на пазара в ЕС. ЕК също така иска да повиши обвързващата цел на общността за спестяване на енергия за 2030 г. от 9% на 13% и да намали търсенето на петрол и газ с 5%.

Симоне Талиапетра, старши сътрудник в мозъчния тръст на Bruegel в Брюксел, каза, че от септември 2021 г. страни като Германия, Франция, Италия и Испания са похарчили по 20-30 млрд. евро за компенсиране на цените за газ и електричество, както и на бензина и дизела.

„Ще преминат ли най-накрая правителствата от универсални енергийни субсидии към целеви мерки за бедни домакинства и уязвими малки и средни компании и

 

ще имат ли смелостта да поискат от всички останали да консумират по-малко

 

енергия?“, попита Талиапетра.

Парите за REPowerEU ще дойдат до голяма степен от Механизма на ЕС за възстановяване и устойчивост, програмата на ЕС за възстановяване от пандемия. Страните имат достъп и до неизползваните 225 млрд. евро под формата на заеми. Допълнителни 20 млрд. евро безвъзмездни средства ще дойдат от продажбата на 250 милиона разрешителни за парникови емисии в системата за търговия с емисии на ЕС. Държавите също така ще имат право да прехвърлят до 12,5% от своите фондове за политиката на сближаване и 7,5% от земеделските фондове към проекти RePowerEU.

 

Още по темата