Quantcast

Медия без
политическа реклама

Заради сигурността САЩ ограничават технологичните инвестиции в Китай

10 Авг. 2023
БГНЕС
Президентът на САЩ Джо Байдън.

Администрацията на американския президент Джо Байдън забрани с указ САЩ да инвестират в Китай в секторите за разработване на полупроводници, микроелектроника, квантови технологии и изкуствен интелект. Според Байдън така се засилват усилията за спиране на достъпа на китайската армия до американски технологии и капитал, предава ''Файненшъл Таймс''. Указът, представен вчера, ще влезе в сила през следващата година.

По време на брифинг Байдън заяви, че технологичният напредък във въпросните сектори представлява ''значителен риск за националната сигурност'', тъй като технологиите се развиват по начин, който би помогнал за разработването на сложни оръжия и разбиването на криптографски кодове, използвани от шпионските агенции за защита на данните.

Пекин контрира, че действията на САЩ са предназначени да ограничат технологичния прогрес. Министерството на търговията на Китай изрази ''сериозна загриженост'' относно заповедта, заявявайки, че тя ''се отклонява от принципите на честната конкуренция и пазарната икономика, които САЩ последователно защитават'', както и че Пекин си запазва правото да предприеме контрамерки.

Джо Байдън и президентът на Китай Си Цзинпин се споразумяха на срещата на Г-20 в Бали през октомври да се опитат да стабилизират отношенията между двете страни и да гарантират, че конкуренцията няма да доведе до конфликти.

 

Още по темата